I sommeren 1859 foretog H. C. Andersen en større rejse i Jylland. Han opholdt sig i Vendsyssel fra den 30. juli til den 19. august, skriver Vendsyssel Historiske Museum.
De første 11 dage tilbragte han på Børglum Kloster, herefter et enkelt døgn i Hjørring efterfulgt af 6 dage i Frederikshavn. Herefter blev han kørt til Jerup, hvorfra turen gik videre til Skagen med lejet vogn.
Vendsyssel var endnu på dette tidspunkt ikke forvænt med gode veje overalt. En stor del af turen fra Jerup til Skagen foregik derfor i hestevogn langs stranden. Af H. C. Andersens rejseskildringer fremgår det, at dette var en køretur, der gjorde indtryk på ham:
Een af Jerups Bønder, der kjender Havstokken, spænder for sin lave Trævogn, vi sætter os op og over Mark, Hede og Mosegrund gaar det nu ned til Kattegattet; her i Brændingen, hvor det vaade Sand ligger fast, kjøre vi. Det er en Amphibiereise, halv paa Landet, halv i Vandet; Vognhjulene til Høire ude i Kattegattet. Kudsken kjender nøie sin Vej, ellers kunde Farten blive farlig, Quiksandet ligger skjulende hen over Ferskvandets Væld… Havet selv i nok saa stille Veir ruller hen under os, det stænker op under Hestens Hov.
Kusken var den 49-årige gårdejer Lars Chr. Nielsen fra Storgård i Jerup, som havde en ekstra indtægt ved fragt- og personkørsel. H. C. Andersen måtte betale 3 Rigsdaler for turen.
Under hele sit tre ugers lange ophold i Vendsyssel var H. C. Andersen plaget af en voldsom forkølelse med ”stærk Sveed” og ”ondt i Halsen”. Flere gange følte han sig ligefrem ”ganske hjertesyg”. Datidens transportform med åben hestevogn, ofte i blæsevejr langs strandkanten, hvor man nærmest befandt sig ”ude i Kattegattet” hvor ”vandet stænkede op”, har givetvis gjort sit til, at han først overvandt sin forkølelse helt efter at han havde forladt det vindomblæste Vendsyssel.
Vognen H. C. Andersen kørte i var en såkaldt stiv vogn. Det var en ret primitiv vogn, sammenlignet med de større og mere behagelige affjedrede vogne som landaueren, jagtvognen, charabancen o.l., og synes umiddelbart ikke at være et passende køretøj for en berømt digter. Men da størstedelen af turen foregik på den ujævne skiftevis stenede og bløde, sandede strandbred var den lette, lave vogn faktisk at foretrække frem for en af de finere stadsvogne som var både højere og tungere og vanskeligere at styre på de temmelig ufremkommelige veje og strandbredder.
Vognen H. C. Andersen kørte til Skagen i findes i dag på Vendsyssel historiske Museum.
Citaterne stammer fra H. C. Andersens dagbøger 1825-1875 og fra
H. C. Andersen: Reise i Vendsyssel 1859, Jyske skildringer 1980.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.