Af Torben Stæhr
Tornby
Bodil Lykke er kendt viden om for sit store engagement med at fortælle om og forklare, hvordan den bedste bjesk bliver lavet af de forskellige vilde planter, som vokser i vores landsdel.
Bodil Lykke blev født i Tversted den 11. juli 1941. Her voksede hun op som ældste barn i en søskendeflok på 4. (Bodil, Grethe, Doris og Torben).
Moderen Henriette Martine Heidmann og faderen Aage Christiansen var uddelerpar i Tversted Brugs. Familien havde lokale rødder idet Bodils farfar Laurits Christensen også var brugsuddeler i Tversted.
For Bodil var det altid en stor glæde, at færdes i naturen. Hun satte stor pris på de vilde blomsters duft og skønhed, som hun allerede som helt ung brugte til tefremstilling. Det var også spændende at samle viden om urternes helbredende virkning.
Efter realeksamen på Hjørring Private Realskole kom Bodil Lykke i lære som laborant på Hjørring sygehus, her var hun hele sit arbejdsliv, og blev en værdsat medarbejder på højt niveau.
Når man kender Bodils principper for at tilvirke en god bjesk, kan man sagtens forstå, at især det sidste princip stammer fra hendes livslange arbejde som laborant.
Hun brugte udelukkende vilde urter, rødder og bær, som håndplukkes i Vendsyssel. Hun tilsatte aldrig sødemidler. Hun skyllede ikke urter og bær, men til gengæld planterødderne. Hun plukkede ikke mere, end hun skulle bruge. Sidst, men ikke mindst, var hun meget optaget af renligheden omkring flasker, tragte, måleglas og alt andet, der indgår i produktionen af bjesken.
Bodil Lykkes navn er også tæt knyttet til ”Tornby gamle Købmandsgaard”. Den historie starter faktisk helt tilbage i 1970-erne, hvor Bodils daværende mand Svend Lykke skulle afhente ”Bjergelaugsbjesken”, som Signe Hansen (Hirtshals’ navnkundige sygeplejerske, som blev landskendt for sine bjeske), hvert år lavede i anledning af kaproningen mellem fladbådene i Skallerup, Tornby og Tversted.
Et år bad hun Svend om at tage sin kone med. Bodil fortæller, at hun ikke drak bjesk dengang, men hun blev optaget af alle de urter Signe havde til tørre i alle vindueskarme.
På denne måde blev Bodils interesse for bjesk vakt. Det førte til et venskab mellem Bodil og Signe. Dengang havde Bodil en Citroën 2CV , som Signe og Bodil kørte rundt i for at indsamle urter til Signes bjeske. Fra da af lavede Bodil bjeske på amatørbasis.
Samarbejdet med Signe fik betydning for ”Tornby gamle Købmandsgaard”. I1991 var vi en personkreds med bl.a. Svend Lykke i spidsen, der købte ”Tornby gamle Købmandsgaard”. I købmandsbutikken skulle man kunne købe en gammeldags bjesk.
Signe Hansen levede ikke mere, derfor var det oplagt at Bodil Lykke skulle lave bjeskene. På denne måde fik Tornby og dermed Hirtshals en værdig afløser for Signe. Det kom til at føre vidt.
Siden 1996 lavede Bodil Lykke bjeske til købmandsgårdens butik. ”Tjømajs Bjesk”, ”Tolderens Bjesk” og ”Tornby Klitbjesk”. Hvert år til jul blev der lavet en særlig julebjesk.
Bodil fik ingen løn for arbejdet. Al indtjening gik til ”Tornby gamle Købmandsgaard”. Siden foråret 1998 har Bodil Lykke og jeg haft et flerårigt samarbejde om at formidle bjeskens historie og tilberedning.
Vi har holdt mange ture, som vi kaldte ”Bjesk af klittens planter” med udgangspunkt i Plantørboligen i Tornby, hvor jeg havde indrettet et ”Naturalrum”, som fungerede som en skolestue. Vi havde så mange besøgende, at vi måtte supplere turene, og lade folk på skift komme til ”undervisning” hos Bodil, mens jeg tog de ventende med på tur efter bjeskplanterne i klitplantagen og i klitterne.
Jan Jensen fra Tornby kom tidligt med i arrangementerne, fordi han kunne indgravere bjeskplanter med et tandlægebor på bjeskflasker. Det blev en del af bjeskarrangementerne i Tornby klitplantage, at deltagerne kunne prøve at dekorere deres egen bjeskflaske under Jan Jensens vejledning.
Af disse arrangementer udsprang ideen til Tornby Bjesklaug. Lauget blev startet af Bodil Lykke, Henning Christensen, Jan Jensen og jeg. Laugets formål blev først og fremmest at samles for at lære hinanden at lave gode bjeske.
Lauget fik til huse i Tornby gamle Købmandsgaard, hvor lauget indsamlede interiør og indrettede Sørens Bjeskstue, som i dag er tilgængelig for købmandsgårdens gæster.
Talrige er de foredrag, som Bodil og hendes mand Henning Christensen har holdt rundt om i landet. Ved disse foredrag har mange folk lært bjeskurterne at kende, hvornår de skal plukkes, og hvordan de beredes til essens, og hvordan essenserne blandedes til de mange velsmagende bjeske.
Honorarer for foredragene gik til Tornby Bjesklaug, og da Lauget havde 5 års jubilæum kunne vi holde en kæmpe fest med jazzorkesteret ”Red hot Four” på hotel Strandlyst i Tornby.
Meget har kunnet lade sig gøre fordi Bodil og Henning arbejdede uegennyttigt for sagen, og var gode til at samle en flok ligeledes hjælpsomme medlemmer i Tornby Bjesklaug.
Vores daværende og første formand for ”Tornby gamle Købmandsgaard” forhenværende sognerådsformand Christian Jensen var med til at bane vejen for salget af bjesk fra Købmandsbutikken. Han sagde, at vi gjorde det,så ”lowle som mowle”. Det blev i årenes løb til nogle tusinde flasker bjesk, hvis salg blev en god indtjening for ”Tornby gamle Købmandsgaard”.
Efterhånden faldt flere af os ”gamle” fra arbejdet i Købmandsgården. Der kom nye kræfter til. På et tidspunkt blev der forskel på frivilligt arbejde og frivilligt arbejde. Her viste Bodils sans for det rimelige sig. Hendes beslutsomhed førte til, at Bodil Lykke og Henning Christensen i 2005 oprettede firmaet ”tornbybjesk.dk”. Tilknytningen til Købmandsgården hørte op.
Via det nye firma blev der leveret bjesk til mange særlige steder. Jeg nævner nogle få, som viser, at bjeskene fra ”tornby.dk” blev værdsat over hele landet. Dan Eye, Lykkegård i Tversted, Christiansborgs restaurant, Oceanariet i Hirtshals, Skagen Odde naturcenter, Skagen Museum, Skagen Glaspusteri og mange flere.
Bodil Lykke efterlader sig tre børn Mette, Mads og Morten, svigerdøtre Mette og Gertrud samt børnebørnene Bjarke, Eskild, Mathias, Johanne, Ester og Nikolaj.
Ære være Bodil Lykkes minde.