Må du servere alkohol, hvis du er 15 år og arbejder i f.eks. en restaurant eller en café? Svaret er både ja og nej, og det skaber mere forvirring end klarhed.
To ungarbejdere på 15 år kan godt være omfattet af forskellige regler, også selv om de arbejder på den samme arbejdsplads. Der er nemlig forskel på reglerne, afhængigt af, om man som 15-årig er færdig med 9. klasse eller ej.
Hvis man er 15 år, og stadig er omfattet af undervisningspligten og altså endnu ikke færdig med 9. klasse, så må man ikke servere alkohol, selv om man arbejder på f.eks. en restaurant.
Hvis man derimod er 15 år og er færdig med 9. klasse og dermed ikke længere omfattet af undervisningspligten, så må man gerne arbejde med at servere alkohol.
Derudover kan man arbejde med f.eks. afrydning af borde, opdækning, modtagelse af bestillinger og rengøring.
Voksne skal holde opsyn
Dog gælder det for alle 15-årige, at hvis de arbejder i lokaler, hvor der udskænkes alkohol, skal det altid ske under opsyn af personer over 18 år, og virksomhedens hovedformål skal være servering af mad.
I modsætning til cafeer og restauranter, må man, hvis man som 15-årig arbejder i en butik, kiosk eller supermarked, gerne sælge alkohol, fordi kunderne ikke drikker det i butikken.
– Det er meget forståeligt, hvis reglerne virker forvirrende på mange, både arbejdsgiverne og de unge selv. Vi kan i hvert fald konstatere, at der er en del uklarhed omkring reglerne, når vi besøger virksomhederne og interviewer de unge om deres arbejdsforhold, siger Ida Bang Jensen, der er ungdomskonsulent i HK Nordjylland og koordinator på den nordjyske del af Jobpatruljen.
Løn under sygdom
En anden regel, der skaber uklarhed rundt omkring på arbejdspladserne, er reglen om løn under sygdom. Hvis man er omfattet af funktionærloven, gælder det nemlig, at man er berettiget til løn under sygdom.
Som ungarbejder er man omfattet af funktionærloven, hvis man arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit og f.eks. arbejder på kontor eller lager med kundekontakt eller i en butik. Er man omfattet af funktionærloven, er man berettiget til fuld løn under sygdom.
– Mange unge i fritidsjob er normalt ikke omfattet af funktionærloven, fordi de ikke arbejder mere end otte timer om ugen. Men nu, hvor der er sommerferie, er der mange unge, der er gået op i tid, og så gælder funktionærloven også for dem. Det er der bare mange, der ikke er opmærksomme på, forklarer Ida Bang Jensen.
I løbet af den første uge på de nordjyske landeveje har Jobpatruljen interviewet 200 unge fritidsjobbere. Indtil videre lyder meldingen, at der langt de fleste steder har været godt styr på regler og arbejdsforhold.
Mange unge oplever problemer i ansættelsen
- I 2021 registrerede Jobpatruljen i Nordjylland 83 sager med overtrædelser af reglerne om unges arbejdsforhold. Det svarer til knap hver fjerde af de nordjyske ungarbejdere, der fik besøg af Jobpatruljen.
- Jobpatruljen er en landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob.
- Jobpatruljen har eksisteret siden 1979, og i Nordjylland er den organiseret af HK og 3F.
- Unge under 25 år har dobbelt så stor risiko for at komme til skade på arbejdet, som deres ældre kolleger.
- Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, deres forældre, arbejdsgivere og lærere via en brevkasse og på Fagbevægelsens Hotline på 8024 1010.
- I år er der særligt fokus på tre temaer, nemlig arbejdsplanlægning og arbejdstider, løn under sygdom samt en opfordring til de mere erfarne medarbejdere om at tage godt imod deres nye, unge kolleger.
- I Nordjylland besøger Jobpatruljen i uge 28 og 29 igen i år unge på arbejdspladser i alle de nordjyske kommuner.
Da Jeg tog et såkaldt hygiejnecertificat, så omfattede det en DVD til inlæring og derefter en Dummy test.
Man burde have en sådan Dummy test for at kunne ansætte folk på de ovennævnte vilkår.
Moin søster brød en periode reglerne. Hun måtte kun rydde af i et cafeteria, men da der ikke altid var nok at lave til en ekstra medarbejder, så gjorde hun så flere ting, hun ikke måtte. Hun fik så mere i løn for de timer og var også stolt af at gøre voksenarbejde og næsten få voksenløn.
Min mor og far vidste det godt.