Af Jann Sjursen
Konstitueret landsleder i TUBA
I Hjørring Kommune er TUBAs afdeling igen havnet på kommunens liste over potentielle budgetbesparelser – og det til trods for at TUBA i årenes løb har haft et velfungerende samarbejde med kommunen, der ved udgangen af 2021 sendte 88 børn og unge mellem 14 og 35 år i terapeutisk behandling. Nu overvejer man at spare al hjælpen til de 25-35-årige væk.
TUBAs indsats gør en væsentlig forskel for de unges mentale helbred, generelle trivsel, deres mulighed for at gennemføre skole og uddannelse og fastholde job. Så det er bekymrende læsning.
Det drejer sig om et tilskud på ca. 468.000 kroner årligt, en delt finansiering mellem Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sund-, Ældre- og Handicapforvaltningen og Børne-, Fritids- og Undervisningsforvaltningen.
De børn og unge TUBA møder kræver specialiseret behandling
Konsekvensen ved at spare på hjælpen til børn og unge fra misbrugshjem kan være, at man i Hjørring Kommune ender med at skubbe problemerne ud i fremtiden. For senfølger fra en opvækst med alkohol går ikke væk med tiden. Tværtimod.
TUBAs målgruppe kommer med det, man kan kalde et ”bredspektret symptombillede”. Det betyder, at der kan være mange senfølger i forbindelse med at vokse op i et hjem med misbrug – som f.eks. angst, selvværdsproblemer, PTSD-symptomer, depression m.m. Disse symptomer opstår ofte som følge af at have oplevet omsorgssvigt, misbrug og vold.
TUBA er specialiseret i at give den behandling, der kræves. Det ved vi, fordi vi løbende måler og dokumenterer vores indsatsen på området. Det gør vi bl.a. for at kvalitetssikre vores behandling. Efter hvert afsluttet forløb evalueres forløbet gennem en række spørgsmål, som den unge skal svare på.
På spørgsmålet – Hvis dine problemer påvirkede din evne til at gå på arbejde, i skole eller på uddannelse, da du startede i TUBA, hvordan er din evne til at gå på arbejde, i skole eller på uddannelse i dag? – udmærker TUBA i Hjørring sig statistisk set.
Her er svarer 86,36% af de unge samlet set, at deres evne er meget eller noget forbedret. Tilsvarende er tallet på landsplan 72,14%.
Det kan man som kommune ikke være helt utilfreds med.
TUBA virker
Desuden bakkes TUBAs egne resultater op af Aarhus Universitets forskningsprojekt, der har sammenlignet 179 unge mellem 25 og 35 år, som fik behandling med det samme i TUBA, med 179 unge, der måtte vente et år på behandling i TUBA.
Her fremgår det af forskningsprojektet, at TUBAs specialiserede behandling virker, og at den ikke kan erstattes en til en af anden terapeutisk behandling på området.
Forebyggelse betaler sig – nu og på længere sigt
Sundhedsstyrelsen skønner, at op mod 122.000 børn og unge mellem 0 – 18 år lever i familier med misbrugsproblemer i Danmark. Det svarer til ca. en-to elever i hver skoleklasse. På landsplan har 30% af de børn og unge en forhøjet risiko for selv at ende i misbrug.
TUBA arbejder forebyggende for, at mønstret ikke gentager sig, det kan ikke betale sig at lade være.
En behandlingsplads i TUBA koster i gennemsnit ca. 17.000 kroner. Til sammenligning bruger Danmark 110 milliarder årligt på psykisk syge og afledte konsekvenser af psykisk sygdom. Tilskuddet til TUBA er derfor kun en lille del af det beløb, som psykisk sygdom koster samfundet. En tidlig indsats som TUBAs kan, for den unge, vise sig at have stor effekt for den enkeltes fremtidige mentale og fysiske sundhed.
Men TUBA har brug for varig økonomisk støtte for at kunne blive ved med at hjælpe børn og unge til et bedre liv med psykisk overskud og lysere fremtidsudsigter. Derfor håber vi inderligt, at man i Hjørring Kommune vil kæmpe for vores sag og berettigelse på udsatområdet i kommunen.
Hver en krone gør en stor forskel for de mange børn og unge, der har brug for vores hjælp – nu og på længere sigt.
Så fattige må Hjørring kommune ikke være, at vi ikke har råd til årligt at afsætte 468.000 til mental genoprejsning af børn og unge, der har levet en barndom/ ungdom i helvede på grund af forældres alkoholisme.
Har man i byrådet ikke tilstrækkelig kendskab til alkoholisme og ved, at dem der lider allermest slet ikke er misbrugeren, men de pårørende – ikke mindst børnene, der bliver total knust og lider af det hele livet?
Netop derfor har TUBA, som vi har haft siden 1997, kæmpestor betydning for børn og unge, idet de her kan søge mental hjælp og møde andre, der havde det lige så svært som dem selv. Der er her nogen at tale med, om den frygtelige hemmelighed på hjemmefronten. Deres liv liv var: kaos – svigt og brudte løfter – evig angst og bekymring for søskende + de “alkoholsyge” forældre, og oveni plages mange af skyldfølelse.
Uden hjælp hos TUBA, ville mange være gået ned med flaget og ikke kommet godt videre i livet.
Svigt derfor ikke denne sårbare gruppe, der i forvejen har oplevet så megen svigt, når “et lille puf” betyder alverden, og kommunen tilmed vil få stor fremtidig gevinst.