Da tilrettelægger Michael Guldbrandt flyttede til Vrå med sin familie efter i en årrække at have boet syd for fjorden, gik det op for ham, hvor meget han havde savnet Vendsyssel.
Kærligheden til hjemstavnen satte gang i noget hos ham, og en lille idé begyndte at spire. En idé, som jævnligt er blevet luftet af vendelboer gennem tiden, skriver TV2 Nord.
Kan man mon løsrive Vendsyssel og blive en ny, selvstændig stat? Vil det reelt kunne lade sig gøre?
Hurtigt fik han journalist Rikke Kjølby og fotograf Ivan Johan Hansen, der også begge er vendelboer, med på idéen om at undersøge muligheden for løsrivelse.
Det er nu blevet til serien ”Frit Vendsyssel”, som har premiere på TV2 Nord Salto søndag 18. september klokken 20.00. Serien kan streames på tv2nord.dk, TV2 Play og YouTube.
Vendsyssel betyder alt
Journalist Rikke Kjølby er født og opvokset i Stenum, og hun har for nylig slået sig ned med sin forlovede i Hjørring efter 15-20 år væk fra Vendsyssel.
– Jeg har aldrig været i tvivl om, hvor jeg kommer fra. Jeg føler, at Vendsyssel har været med til at skabe den person, jeg er, siger hun.
Jeg er stolt af at være fra Vendsyssel. Det er min hjemstavn. Rikke Kjølby.
Sådan har fotograf Ivan Johan Hansen det også. Han er oprindeligt fra Vrensted, og han bor nu i Serritslev med sin kone.
– Det er i Vendsyssel, jeg føler mig hjemme, og det er her, jeg har brugt stort set hele mit voksne liv. Vendsyssel betyder alt for mig, siger han.
Vendsysselsk lune
Og hvad er en vendelbo så? Det har Michael Guldbrandt et bud på.
– Det er selvfølgelig svært at skære alle over en kam, men den klassiske vendelbo er nok lidt stædig, snarrådig, smånærig, snusfornuftig og småtsnakkende, siger han.
Han fremhæver også den vendsysselske lune.
– Vi har en intern humor og gensidig forståelse. Jeg tror ikke, det er en lukket fest, men det kræver nok lidt at blive lige så indforstået, siger Michael Guldbrandt.
Lærer børnene vendelbomål
I ”Frit Vendsyssel”, der strækker sig over fem afsnit, sætter Rikke Kjølby og Michael Guldbrandt sig blandt andet på skolebænken for at lære vendelbomål.
En dialekt, som de holder meget af, og som de gerne vil holde i live. Selvom det kan være svært.
– Nogen vil måske mene, at vi i dag taler ”grim” dialekt – at vi ikke taler det, som folk gjorde for 50 år siden, siger Rikke Kjølby, der flere gange har fået kommentarer om sin dialekt.
– Da jeg boede i Aarhus, fik jeg at vide, at jeg lød som en bonderøv, og når jeg kom hjem, fik jeg at vide, at jeg talte som en kæphøj bybo, siger hun med et grin.
For Ivan Johan Hansen er det især i mødet med andre vendelboer, dialekten træder frem.
– Når man er sammen med de gamle gutter fra hjemstavnen, så snakker vi vendelbomål. Så giver vi den gas, siger han.
Michael Guldbrandt øver sig på dialekten, men han føler endnu ikke, at den sidder lige i skabet. Han er nu begyndt at lære sine børn udtryk på vendelbomål.
– De siger i flæng: ”wåij” i stedet for ”vand”. Det er ikke en yndig dialekt, men den er ”tossji” charmerende. Og jøw, siger han.
Stolte og taknemmelige
Niels Hausgaard er kendt for at have sagt, at han ikke er stolt af at være vendelbo, men at han er taknemmelig.
Sådan har trioen i ”Frit Vendsyssel” det ikke helt. De er nemlig begge dele.
– Jeg har det rigtig godt med at være vendelbo, og jeg slår nogle gange på, at vendelboer er noget særligt, siger Ivan Hansen med et grin.
– Jeg er stolt af at være fra Vendsyssel. Det er min hjemstavn, siger Rikke Kjølby.
At dykke ned i Vendsyssels historie og særlige kendetegn har fået Michael Guldbrandt til at føle sig endnu mere som vendelbo.
– Jeg har fået en flagstang, hvor vendelbrog jævnligt vajer i vinden, og der står en flaske bjesk på køkkenbordet. Den skal nemlig have stuetemperatur, har jeg lært, siger han.
Kilde: TV2 Nord.