Så fødevarebranchens virksomheder forbereder sig på en vintersæson, hvor energipriserne vil nå et sådant niveau, at flere frygtes at måtte lukke produktionen ned – Udgifterne overstiger i manges tilfælde simpelthen fortjenesten. Det skriver Fodevarewatch.dk
Med en sådan dyster og mørk prognose bør politikerne smide alt hvad de har i hænderne og finde en afbødende løsning, der skal redde alt hvad reddes kan. Udsigterne er på alle mulige måder uforudsigelige og derfor bør der gøres noget ekstraordinært snarest og gerne omgående.
Ny beregninger fra brancheorganisation Landbrug og Fødevarer, L&F forudseer, at de eksplosivt stigende energipriser, vil efterlade fødevareindustrien med en ekstraregning på omkring 20 mia. kr. alene i år og det vil til dato være den største energi-regning der nogensinde har ramt fødevareerhvervet. Branchen vil derfor være én af de brancher i Danmark der rammes hårdest af de stigende energipriser.
Netavisen Fodevarewatch.dk skriver videre i deres nyheder, at op mod 50 pct. af fødevare-sektorens produktionsomkostninger udgøres af råvarer og energi.
Det har tvunget fødevare-virksomhederne til at spare og effektivisere. Så selvom de stigende priser på fødevare er sendt videre i værdikæden til forbrugerne, så gør branchens virksomheder alt for at undgå omkostningspresset. Der spares og effektiviseres samt omstilles til andre energiformer, så presset kan jævnes ud – men i de mest energitunge brancher må man allerede inden vinteren erkende, at omkostningspresset bliver for stort og uhåndterligt, så her risikerer man at måtte lukke ned for dele eller hele produktionen eller helt dreje nøglen.
Energikrisen forværres for nogle, at man fortsat kæmper med betaling på udskudte og nu forfaldne regninger på moms og a-skat fra Corona-krisen – hvilket ikke gør situationen meget lettere.
Trods udfordringer står fødevare-branchen dog ikke med hatten i hånden, skriver Fodevarewatch.dk – istedet opfordres Regeringen til at følge nøje med i, hvilke tiltag der gøres fra andre EU-landes side, så Danmark ikke pludselig efterlades ringere end sine »konkurrenter / kollegaer« i de øvrige EU-lande.
Istedet opfordrer man indtrængende myndighederne til, at levere en hurtigere sagsbehandling, når fødevarevirksomhederne søger om godkendelse til omstilling af energiforsyningen fra gas til olie.
Kilde: FiskerForum.