Af Bjarne Laustsen
Medlem af Folketinget
Formand for Beskæftigelsesudvalget
Socialdemokratiet
Nedslidte nordjyder er ikke vigtige at hjælpe, selvom Venstre stod i spidsen for at ødelægge efterlønnen, som også var en hjørnesten i velfærdsforliget fra 2006.
Sådan er Venstres tilgang, når man ser på deres tilgang i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt de som regeringsparti ønsker at videreføre den pensionsaftale for nedslidte, som et bredtflertal anført af Socialdemokratiet har indgået. En aftale, Venstre vil stemme nej til på trods af, at nogle tusinde nordjyder hvert år vil få ret til at gå tidligere på pension. På landsplan lyder tallet på 41.000 i 2022, der er ordningens første år.
Det er en stor sejr for de nedslidte i Danmark. Men faktisk har vi i Socialdemokratiet vundet to gange.
For da vi før valget præsenterede vores intention om at hjælpe nedslidte danskere, gik der panik i blå blok: Hvad skulle de gøre forud for en valgkamp, hvor de så ud til at tabe?
Den panik var helt sikkert medvirkende til, at de indgik seniorpensionsaftalen, som et supplement til Arne-pensionen er en fin model. Den bakker vi i S op om, men man skalvisiteres.
Venstre og andre borgerlige partier vil nok mene, at seniorpensionen kan stå alene, men det kan den ikke, hvis man gerne vil hjælpe nedslidte, de skal have en ret uden at spørge nogen.
Fordi tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at blot tre procent af de, der fik seniorpension kom fra ordinær beskæftigelse. Det understreger, at ordningen fortrinsvis gives til mennesker, der allerede er syge. I Socialdemokratiet vil vi gerne hjælpe nedslidte, inden de bliver syge, og derfor har vi lavet en model for de tusindvis af danskere, der har slidt og slæbt i årtier.
Venstre har ellers et særligt ansvar over for de nedslidte. De ledte an i det, der de facto var en afskaffelse af efterlønnen, hvilket svigtede mange hårdtarbejdende danskere. De troede de kunne gå på pension, men i stedet blev fastholdt arbejdsmarkedet trods smerter og smertestillende medicin en masse. Dermed brød de også med Velfærdsforliget.
Hver gang der har været en krise skal de svageste betale, mener Venstre de arbejdsløse fik halveret dagpengeperioden og de nedslidte fik fjernet efterlønnen efter finanskrisen, det kommer ikke til at ske med Socialdemokratiet ved roret.
Så når vælgerne går til stemmeurnerne næste gang, må det stå klart, hvem der reelt bekymrer sig for nedslidte og hvem der ikke gør.