Når man bevæger sig rundt på udstillinger og messer, træffer man ofte ægteparret Ingrid og Leif Urban med deres farverige reklameflag med billeder af – og smagsprøver på – lækre frugter og navnet Lykkesholm Æbler.
Sammen driver de Danmarks nordligste beliggende æbleplantage på Øster Thirupvej 91 lidt øst for Hjørring med 1400 træer, fordelt på syv æblesorter – Discovery, Alkmene, Rød Aroma, Rubinstep, Elise, Santana og Wellant samt Concorde Pærer og solbær.
Fra middag tirsdag den 25. oktober kan man også købe de gammeldags Cox Orange æbler, der lige er landet hos Ingrid og Leif.
Parret er både flittige og meget kreative og var naturligvis også på plads til søndagens store KREA-Messe i Højene Hallerne. Her var der smagsprøver på æbler og pærer, og mange kiggede forbi også til en snak.
Denne søndag var mange fra familien samlet, nemlig foruden ejerne også svigerdatter Louise og børnebørnene Elise og Ebba.
Søndag den 23. oktober var sidste dag i år med Lykkesholm Æblers frugtsalg ved boden på Tverstedvej 41. Der er på Øster Thirupvej fortsat salg af æbler, pærer, most, marmelade og andre produkter fra egen have som for eksempel rødbeder, asier og blomster samt salg af æbler, pærer og most på adressen Skagensvej 138 i Ålbæk.
– Min kone ønskede sig en æbleplantage, fortæller Leif Urban, som derfor i 2011 begyndte at etablere Danmarks nordligste beliggende æbleplantage. Plantagen er løbende blevet udvidet.
Leif Urban er en grundig mand og begyndte et selvstudie i æbleavl. Hvordan dyrkes æbler bedst muligt i de til tider barske vejrforhold i det nordlige Danmark, og ikke mindst hvilke sorter lykkes man bedst med, og hvilke skal man undlade at dyrke, er jo vigtige spørgsmål, som kræver de rigtige svar.
Planter og remedier blev indkøbt, eventyret tog fart, sorter blev afviklet og nye kom til.
Efterhånden som æbleplantagen er blevet kendt i Nordjylland, er salget af æblehøsten fulgt med. Interessen for Lykkesholm Æbler vokser markant. Kvalitet, sundhed og god smag er nøgleord hos lokale Lykkesholm Æbler.
Ingrid, som ønskede sig og kom på idéen om plantagen, deltager i dag i de mange gøremål i produktionen og ikke mindst i markedsføringen af produkterne.
Ofte kommer børn, børnebørn, familie, naboer og venner forbi Lykkesholm, og giver gerne en hjælpende hånd ved blandt andet åbent Hus-arrangementerne, hvor der ofte er mulighed for selv-pluk.
Foto: Palle W. Nielsen.