Mindre end 24 timer. Så kort tid tog det, før samtlige 11 borgmestre havde skrevet under, skriver TV2 Nord.
Det fælles brev fra alle nordjyske borgmestre er nu på vej til Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor det skal overbevise politikerne om, at lovgivningen bør laves om.
– En enkelt borgmester rettede vist ét komma, men ellers meldte alle tilbage på under et døgn, at de også gerne ville skrive under, siger borgmester i Hjørring Kommune, Søren Smalbro (V), der har taget initiativet.
Det viser, at det er en sag, der er til højrebenet – og at noget ikke er, som det skal være. Søren Smalbro.
Brevet er skrevet på baggrund af sagen om den 43-årige cubanske kvinde Nena Hyldgaard, der har måtte gå under jorden i USA, efter hun blev nægtet permanent opholdstilladelse i Danmark.
Hun har arbejdet i ældreplejen i Hjørring i godt 15 år – og har desuden fået to piger med sin danske mand. Hun opfyldte alle krav, men blev alligevel afvist, fordi hun var begyndt på sin uddannelse til sosu-assistent.
Teknikalitet straffer borgeren
I det fælles brev kræver borgmestrene en lovændring:
”Det er de nordjyske borgmestres anbefaling, at der lempes for betingelserne for tildeling af permanent opholdstilladelse, så kompetencegivende uddannelse sidestilles med beskæftigelse.”
Borgmestrene peger på urimeligheden i, at teknikaliteter kan spænde ben for borgernes liv i så alvorlig grad:
”Det er uacceptabelt at medborgere, uanset etnicitet, der igennem det meste af deres liv i Danmark har været i uddannelse eller på arbejdsmarkedet, og som i så høj grad har deltaget aktivt i at blive en del af det danske samfund, nægtes permanent opholdstilladelse på grund af en teknikalitet”, står der blandt andet i brevet.
Vi omgøre åbenlys fejl
Det er kun en uge siden, Søren Smalbro tilkendegav overfor TV2 Nord, at han ville forsøge at få sine nordjyske borgmesterkolleger med i det fælles brev.
At det er lykkedes at få det skrevet og sendt afsted på så kort tid, glæder borgmesteren i den kommune, som har ’straffet’ Nena Hyldgaard for at uddanne sig til sosu-assistent.
– Det viser, at det er en sag, der er til højrebenet – og at noget ikke er, som det skal være. Reglerne er simpelthen ikke tidssvarende. Hvis man ændrer i uddannelsesforløbet til social- og sundhedsassistent, opfylder man pludselig ikke reglerne. Derfor var de så hurtige til at sige ja.
Svært for personale
Søren Smalbro håber nu på, at reglerne bliver lavet om snarest, så han og Hjørring Kommunens medarbejdere kan omgøre den fejl, de føler, de er kommet til at begå mod Nena Hyldgaard.
– Vi kan ikke forlange af vores personale, at de skal holde øje med samtlige borgeres private forhold – og især ikke noget så privat som opholdstilladelser. Derfor falder de i fra tid til anden og føler sig skyldige. Jeg håber, vi kan gøre det godt igen for Nena.
Kilde: TV2 Nord.