Hvor kan vi lave forretning, når alle taler om den grønne omstilling og klimavenlige fødevarer? Spørgsmålet kommer fra chefkonsulent i LandboNords PlanteRådgivning, Søren Greve Olesen. Han og resten af planterådgivningen er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på et brag af en plante- og klimakonference den 1. december, hvor det overordnede tema kredser om de muligheder, der ligger ligefor.
– Landbruget er godt i gang med den grønne omstilling, men det handler typisk om at reducere udledning og tænke i alternative dyrkningsmetoder. Men det handler i lige så høj grad om at informere forbrugeren om hvor langt vi er nået. I Danmark har vi en lang række kendte brands, som er på udkig efter klimavenlige fødevarer. Her skal vi da byde ind med gode danske råvarer dyrket tæt på forbrugeren, siger Søren Greve Olesen.
Godt landmandskab og smarte løsninger
Plante- og klimakonferencen afholdes i Idrætscenter Vendsyssel i Vrå, og på programmet er der blandt andet overskrifter som: Forretning i en politisk bestemt hverdag. Hvordan bliver vi en del af de plantebaserede fødevarer? Sådan virker klimavirkemidlerne i planteproduktionen. Sådan får vi mest muligt for vores indsats: Forsøg 2022 og anbefalinger for 2023. Konferencen indledes med et indlæg af formand for LandboNords Planteudvalg, Hans Chr. Holst.
– Vi er fortsat med helt fremme, når det gælder produktion af verdens bedste fødevarer, men vi bliver også nødt til at erkende, at der ikke er tid til at hvile på laurbærrene. Det kræver nytænkning, hvor godt landmandskab kombineres med smarte løsninger, hvor de muligheder som en grøn omstilling giver os. Det er ikke længere et særsyn, at landmænd ud over at dyrke markerne, også høster naturens energiressourcer med sol og vind via et solcelleanlæg eller vindmøller, siger Hans Chr. Holst.
I løbet af konferencen vil deltagerne blive delt op, så der både er fagspor for planteavlere med salgsafgrøder og planteavlere med grovfoder.