»Det bør afspejle sig i et stærkt fokus på naturen under vandet i den havplan, som en ny regering skal have på plads,« mener Maria Gjerding.
Præsidenten for DN skriver videre i sit debatindlæg, at presset på det danske hav vokser og vokser i disse år.
Et større behov for råstoffer fjerner havbunden og naturen her. Udledning af kvælstof fra land fører til iltsvind og fiskedød i vandet. Samtidig er der et pres for, at give mere plads til produktion af fødevarer i havet omkring Danmark og til en fastholdelse af det meget intensive fiskeri med bundslæbende redskaber.
Men alt dette, kan ifølge Maria Gjerding, hav-naturen ikke holde til og hun henviser til at torsken tidligere var grundstenen i et stort levende fiskeri i vores indre danske farvande. I dag er torskebestandene tæt på kollaps – og fiskeriet derfor en skygge af, hvad det var engang. De bølgende ålegræs-enge med deres liv af fiskeyngel og bunddyr bliver skygget væk af en årlig og ødelæggende algeopblomstring, der er næret af alt for meget kvælstof og fosfor i havvandet.
Vigtige marine levesteder på stenrev og i den bløde mudderbund er forsvundet efter et århundrede med bl.a. stenfiskeri og bundtrawl.
Fakta:
- Der er masser af små torsk i de indre danske farvande, de når bare aldrig at blive meget større end små, for mens vi klager over biodiversiteten i vores farvande, så holder vi samtidig hånden over, en anden stor synder i vores ellers så rige natur, nemlig skarven og sælen. Disse rovfugle og rovdyr er nu steget til et antal, hvor de belaster naturen og forrykker balancen, så andre fisk og skaldyr lider under dette pres. Et faktum som dog sjældent, som i slet ikke bliver nævnt, når DN skal fortælle andre om den virkelighed, som befinder sig under havoverfladen.
- Ligeledes får man let det indtryk, at trawlfiskeriet, med bundslæbende redskaber er den anden helt store synder i fjernelsen af stenrev i de indre farvande. Det er ikke tilfældet. Moderne trawludstyr til demersalt fiskeri, fisker ikke i stenrev, det ødelægger trawlet og det sætter sig fast, så man risikere at miste for mange hundrede tusinde kroner udstyr. Ligeledes fiskes der eksempelvis i Bælthavet, på 15 meters dybde, hvor der ingen vegation gror og hvor havbunden ofte er flad mudret og sandet. Det vil sige ingen skadelig påvirkning her.
Maria Gjerding DN har selvfølgelig ret i, at hav-naturen er i knæ, og den presses nu yderligere af den tiltagende interesse for at bruge havet og arealerne til nye og flere aktiviteter, som havvind og energi-øer. Så det står desværre klart, at naturen igen kan risikerer at blive klemt og nedprioriteret. Men det skyldes altså ikke trawl-redskaberne.
Under valgkampen meldte både Det Konservative Folkeparti, Venstre, Alternativet, Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre ud, at de tilslutter sig kravet om en naturlov eller biodiversitets-lov med bindende mål. Håbet er, at samme partier lader fagligheden istedet for følelserne spille ind, så havplanen også giver plads til fiskeriet fremover og for fremtiden.