Når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os, oplever vi sorg. På hospitalet er det en uundgåelig del af hverdagen. Det kan være tab af far eller mor. Tab af det ufødte barn. Tab af førligheden.
Reaktionerne kan være mange. Følelse af skyld. Meningsløshed. Hjertebanken. Vrede. Diffuse smerter. Følelse af uretfærdighed. Chok. Tomhed.
Alt sammen måder, som sorg kan komme til udtryk på, og alle sammen naturlige. At det er naturligt, gør det ikke nødvendigvis nemt at tackle. Heller ikke for sundhedspersonale.
– Vi har som sygeplejersker ofte en tendens til at ville fikse alting. Når man har at gøre med patienter i sorg, så skal man ikke være bange for at være i sorgen med patienten eller de pårørende. Være i det rum, hvor alt er stille, siger Hanne Væver.
Hun er sygeplejerske i Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsel og har netop færdiggjort sin uddannelse som sorgrådgiver på UCN. Kompetencerne som sorgrådgiver har Hanne selv brug for i sit daglige arbejde med bl.a. med støttetilbud til kvinder, som oplever ufrivillig abort.
Hun vejleder også kolleger både i eget og andre afsnit i at tackle sorgen, og forhåbentlig kan det bidrage til styrkelse af sorghåndtering bredt på hospitalet.
Sorgrådgivning handler både om, hvordan man som sundhedsprofessionel bedst er der for patienter og pårørende, men også om hvordan man passer på sig selv i arbejdet med sorgramte.
Kilde: Regionshospital Nordjylland.