I foråret 2022 begyndte forvaltning og lokalpolitikere at tage hånd om lokalplanerne ude i sommerhusområderne i Hjørring Kommune.
Årsagen var et omstridt kæmpestort sommerhus med plads til flere end en snes personer ved Rubjerg. Der skulle angiveligt nu laves gode lokalplaner for alle kyststrækninger.
Derfor var det et kæmpe chok for husejerne ude i området ved Rajen, at et stort område i yderklitten pludselig blev planeret og jævnet ud. Også de små klittoppe ud mod havet samt en stor klit mod nord forsvandt.
Tilbage var blot en sandørken. Ingen af sommerhusejerne var blevet underrettet om et kommende byggeri. Endvidere var der reguleret i terrænet, selv om der kun må udføres gravearbejde, hvor huset skal ligge ved byggefeltet, men det lå ifølge naboerne meget længere mod øst og krævede ifølge dem ikke særlig megen regulering.
Naboerne klagede over ødelæggelsen af klitten. Senere over afsætning af selve byggeriet, der ifølge dem var rykket hele 70 procent ud af byggefeltet mod vest og derfor ville tage meget udsigt fra deres huse. De anmodede af samme grund om byggestop, så kommunen kunne få styr på byggeriet, så det svarede til stedets lokalplan. Kommunen lovede byggestop, men det skete ikke. Der blev bygget videre.
Hvis lokalplaner ikke overholdes, er der ingen grund til at have lokalplaner, mener naboerne. Det giver en falsk tryghedsfølelse i forhold til at vide, hvad der gælder for et område. Der skal kunne kompenseres for en lokalplan, hvis der er foretaget en reel nabohøring i forhold til de parter, der vil blive berørt af eventuelle afvigelser fra lokalplanen.
Der kan også være tilfælde, hvor man kan tale om almenvellet, men i dette tilfælde er der ifølge naboerne kun én, der får fordel af byggeriet, det er bygherren. For alle andre er det en forringelse. Hvad er mon den saglige baggrund for en sådan beslutning?
Naboerne var lige fra start ude efter at få huset tilpasset lokalplanen. Helt fra soklen blev sat, har de påklaget det lokalplansstridige byggeri, men tilsyneladende lyttede ingen til dem og fik stoppet byggeriet for at få det lovliggjort. Lokalplanen var nemlig ifølge dem eksisterende, da bygherren erhvervede grunden. Han har derfor hele tiden vidst, hvor sommerhuset jævnfør lokalplanen skulle placeres på grunden.
Naboerne påtalte i tide sagen overfor Hjørring Kommune. Der kunne derfor for længst være rettet ind, men kommunen valgte at give bygherre grønt lys og tilladelse langt ud over, hvad lokalplanen tillod. Helt vilde dispensationer, mener sommerhusejerne.
Derfor besluttede naboerne at gå til Planklagenævnet for at få set på sagen, men dette fik de ikke noget ud af, idet sagen ikke blev tilstrækkelig belyst.
Altså var der kun rettens vej tilbage, men den slags kræver tid og forberedelse.
HA HA
Når de får advokat regningen Hvis de taber sagen,vil de bitter fortryde deres stævning .Hvis ikke man får fri proces eller retshjælp fra sit forsikrings selskab kan de ruinere en parson eller betaling resten af livet
Havudsigt er noget man har indtil naboen bygger 🌅
Nogle arbejdsgange er så håbløst gammeldagse.
En medarbejder fra teknik og miljø af idag kan have hele forvaltningne på en bærbar og altså være på sedet ofte nok og altså lige med dette, også fra de sætter pindene i jorden.
Der er således knapt brug for en lænestol på Rådhuset og en følelse af at medarbejderne til besigtigelser nærmest føler de emmigrere, når de bør være, hvor tingene sker og flere gange.
Jeg kan jo ikke afgøære noget af dette, og om noget af dette er det sædvanlige Rajepilleri; men et er sikkert. Det er da heller ikke sjovt at skulle flytte sit hus en halv meter.
Jeg oplever da også det underlige i, at byggelinjer sådan kan flytte sig eller der gives dispensation. Omvendt er de sommetider desværre også rent ud sat som illustrerende tåbelige skribelrier til angivelse af, hvad et område nok skal ligne i fremtiden.
Enten tager man tingene alvorligt eller også er forvaltningen mest en general godkendelsesfabrik, hvor er krýds på skibssiden er nok.