Kære politikere
Vi har den sidste uges tid hørt om og talt med flere forældre, som alle hver især har deres egen historie at fortælle, om den kommende skoleindskrivning, hvor de har fået afslag på deres prioriterede undervisningssted som for Sydøstskolen er Bagterp og for Nordvestskolen Højene.
Det har gjort et kæmpe indtryk at lytte til de mange tanker og bekymringer forældrene har, for netop deres barn og deres familie.
At man ikke kan få sit barn ind på den skole hvor en storebror eller -søster allerede går, eller hvor trafikforholdene er bedst, vil naturligvis skabe stor frustration hos alle forældre.
Der har for nogle børn været lavet et helt særligt brobygningsarbejde, for at gøre et barn klar til en bestemt skole. En skole, som efterfølgende ikke har kunnet modtage barnet, fordi det bor lidt uden for distriktet.
For andre betyder det, at de børnefællesskaber de i deres dagtilbud og fritidstilbud har søgt mod, ikke kan opretholdes som forventet. De vil i stedet blive skilt fra de relationer der er opbygget, fordi de bor udenfor distriktet.
Andre står med lejekontrakt og er blot nogle måneder fra at kunne have boet i ” det rigtige” distrikt, men har alligevel fået afslag fordi de ved ansøgningstidspunktet bor udenfor distriktet.
Fælles er, at søskendeflokke kommer til at blive delt, og familierne potentielt må tage stilling til, om de enten vil have børn på flere skoler, eller tage en ældre søskende ud af skolen for at finde en anden skole – evt. privatskole, for at samle børnene et sted.
Som formænd for skolebestyrelserne for byskolerne i Hjørring, har vi stor forståelse for den utilfredshed og frustration vi er vidne til. Vi har ingen mulighed for at hjælpe de pågældende familier, for beslutningskompetencen ligger på rådhuset hos jer i BFU-udvalget, økonomiudvalget og i sidste ende byrådet.
Set fra vores bord er den aktuelle situation en konsekvens af de politiske beslutninger der blev indgået tilbage i 2014/2015 om opdeling i skoledistrikter.
Der kan være flere udfordringer forbundet hermed som særligt byskolerne mærkes af.
• Man har indført nogle kunstige ”skoler” og skoledistrikter i Hjørring by. Familierne har ikke opfattet sig som bosiddende i Sydøstskolens eller Nordvestskolens distrikt. De har bosat sig og orienteret sig mod en af skolerne og valgt daginstitution og fritidsinteresser efter samme tilknytning. Så når ens barn har gået i børnehave i Højene området, dyrker sport i SHI og har været i brobygning til Højene skole. Ja, så forventer man selvfølgelig også at barnet skal starte på Højene skole. Og tilsvarende i de 3 andre områder, der alle har en selvstændig identitet, flere daginstitutioner og idrætstilbud.
• Kommunen tildeler skolerne budget ud fra antallet af klasser – ikke elever. Det betyder at det er voldsomt dyrt når man går fra 26 til 27, 52 til 53 eller 78 til 79 elever på en årgang, for så skal skolen have betaling for endnu en klasse. Det betyder også, at der i byskolernes distrikter som udgangspunkt skal ” fyldes op” i en klasse på tværs af undervisningsstederne, inden der kan udløses nye klasser. Det betyder i praksis, at selvom der kommer en tilflytter 150-200 meter fra et af de berørte undervisningssteder, vil barnet ikke kunne komme ind, men i stedet henvises til et andet undervisningssted i distriktet. Det vil kunne gøre, at et barn i 0. klasse, vil skulle køre forbi den skole de bor tæt på, for at køre hen til den, hvor der er en ledig plads i klassen.
• Der er så yderligere et forhold som kan give udfordringer. På Bagterpskolen kan man ikke umiddelbart oprette en klasse mere, da de fysiske rammer ikke tillader det. Det vil derfor kræve yderligere politiske overvejelser, hvordan det vil kunne efterkommes.
Vi vil derfor opfordre byrådet, til at genoverveje hvordan vi kan sikre vores børnefamilier de bedst mulige vilkår i hverdagen. Herunder hvordan en samlet søskendeflok og forældrenes ønske om et bestemt undervisningssted skal vægte sammenholdt med den stringente inddeling i skoledistrikter.
Vi ønsker de bedste forhold for at skabe en stærk fælles folkeskole med udgangspunkt i vores fælles værdigrundlag: ” Sammen skaber vi udvikling, læring og trivsel for børn, unge og familier.” Det har vi også brug for jeres hjælp til.
Venlig hilsen
Jes Bastholm, formand for skolebestyrelsen Sydøst.
Linda Fynshave, formand for skolebestyrelsen Nordvest..
Vi vil i DF sætte et punkt på dagsorden til det næste Byrådsmøde den 26. marts som starter kl. 18. Punktet er vi vil have frit skolevalg i Hjørring Kommune. “Reglerne om frit skolevalg står i § 36 i folkeskoleloven, og med lov nr. 335 af 18. maj 2005 om mere frit skolevalg inden for og over kommunegrænser blev forældrenes ret til at vælge folkeskole for deres barn udvidet” Forstået sådan det er forældrene der bestemmer hvilken skole de ønsker deres barn skal starte på. men det kræver at et flertal i byrådet vil bakke op om forslaget. Det er jo vigtigt at børnene kommer god fra start i skolen, og det vil betyde meget for børnenes indlæringen & trivsel skolen mange år fremover.
Jeg støtter som politisk leder af borgerlisten “Vision Hjørring 2050/Demokratisk Forum Hjørring” under stiftelse, at individet altid kommer før systemet.
Derfor frit skolevalg til alle overalt.
Alt andet er at sætte systemet før individet. Jeg går ind for det modsatte.