Da regeringen onsdag bebudede, at alle landets mink – syge som raske – skulle aflives, var det uden hjemmel i lovgivningen.
Den lov, man bruger til at beordre minkene slået ned, dækker nemlig kun smittede besætninger samt besætninger inden for en radius af knap otte kilometer.
Alligevel begyndte mange af landets knap 800 minkavlere selv at slå deres dyr ihjel.
Endda med et tempo, der gør, at veterinærchef Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen forventer, at samtlige mink i de syv nordjyske kommuner vil være aflivet, når mandagen er omme.
Fra myndighederne lød det da også, at aflivningen skulle ske “hurtigst muligt” – og at der tilmed ville falde 20 kroner i såkaldt “tempo-bonus” per mink aflivet i løbet af de første ti dage.
Vel at mærke, hvis landmanden selv slog sine dyr ihjel og ikke lod myndighederne om det.
Det fremgår af et brev fra Fødevarestyrelsen sendt til alle landets minkavlere, som TV 2 er i besiddelse af.
Eksperter sår tvivl
Fødevarestyrelsen oplyser til TV 2, at omkring 2,5 millioner ud af de i alt cirka 13 millioner mink indtil videre er blevet aflivet.
Men alt imens mink landet over har mistet livet, har blå blok henover weekenden lagt afstand til kommandoen, som er taget egenrådigt af regeringen.
Dels fordi eksperter har sået tvivl om, hvorvidt en komplet afvikling af erhvervet er nødvendig for at inddæmme den nye mutation, cluster 5. Dels fordi det har vist sig, at regeringen har handlet uden at have lovgivningen på plads først.
For appellerede Mette Frederiksen til frivillighed på pressemødet 4. november, eller var der i virkeligheden tale om en ulovlig instruks?
Hastelov kuldsejlet af blå blok
Den lov, der skulle gøre det muligt for myndighederne at aflive raske mink, var sat til at blive hastebehandlet af Folketinget tirsdag.
Men med blå bloks modvilje lykkes det ikke regeringen at få opbakning fra de påkrævede 75 procent af Folketinget.
Og så længe kompensationen til landmændene ikke er på plads, kan landmandspartiet Venstre ikke nikke ja til en hastebehandling af lovforslaget, lød det mandag fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.
Spørgsmålet er nu, hvordan det mislykkede forsøg på at hastebehandle stiller de minkavlere, der på få dage har afviklet deres virksomhed.
Folketingets partier har mandag indledt forhandlingerne om kompensation, men er endnu ikke nået til enighed.
Kilde: TV2 Nord.