Kulminationen på arbejdet i markerne og i køkkenhaven ved Husmandsstedet i Mosbjerg plejer at være kartoffeldagen, der hvert år afholdes onsdag i skolernes efterårsferie, men sådan bliver det desværre ikke i år. Det er ellers en dag, som alle på museet glæder sig til, da det er her kartoflerne i marken og grøntsagerne fra køkkenhaven skal op af jorden og videre ud til forbrugerne – nemlig museets gæster.
Det er en god og festlig afslutning på alt det arbejde, der har været udført omkring Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg helt siden foråret. Mange af museets gæster har det da også som en årlig tradition, at de skal i marken med børn og børnebørn for at grave kartofler op, besøge familierne i husmandsstedet, der laver smagsprøver på gammeldags kartoffelretter, der skal ses på maskiner og dyr, skæres roelygter, skydes med kartoffelbøsse osv., så der er helt sikkert mange udover de frivillige og museets personale, som vil komme til at savne den traditionsrige kartoffeldag, men trods alt vejer sikkerheden for både museets gæster og frivillige tungest.
Grøntsager og honning sælges på museet
For museet og ikke mindst for de frivillige ville det dog være nærmest ubærligt, hvis alle køkkenhavens lækre grøntsager og markens kartofler skulle gå til spilde. Derfor kan museets gæster tirsdag og onsdag i uge 42 i tidsrummet 10-14 købe af Havelaugets grøntsager, ligesom der også vil blive solgt honning fra Foreningen Bilauget v/ Landskabs og Landbrugsmuseet. Kartoflerne, der i år er sponsoreret læggekartofler til af Andelskartoffelmelsfabrikken Vendsyssel – AKV-Langholt, vil desværre ikke få den opmærksomhed, som de fortjener, men for museets gæster vil det tirsdag til fredag i efterårsferien være muligt at købe en kartoffelsæk, som man kan fylde til bristepunktet direkte fra marken i museets almindelige åbningstid til en pris på 40 kr.
På den måde er der stadig håb for, at grøntsagerne og kartoflerne alligevel i god ro og orden vil finde vej hjem til de lokale køkkener hos museets gæster, så vi på trods af Covid-19-situationen så vidt muligt kan undgå madspild.