Den 24. december 2020 blev der, som tidligere omtalt her på NordsøPosten, opnået enighed mellem den britiske regering og EU’s chefforhandler om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, inklusiv på fiskeriområdet.
Aftalen skal i princippet gælde fra den 1. januar 2021, når Storbritannien bliver en selvstændig kyststat. Hvornår aftalen konkret træder i kraft, vides dog endnu ikke, ligesom yderligere elementer skal analyseres og afklares i den kommende tid.
Det står dog fast, at aftalen giver fortsat mulighed for adgang til britisk farvand til at fiske både kvoterede og ikke-kvoterede arter. Først i en overgangsperiode, der går fra 1. januar 2021 (eller når aftalen træder i kraft) til 30. juni 2026, hvor der forventes adgang på det nuværende niveau. Derefter som en del af en længerevarende aftale. Betingelser og niveauer for denne farvandsadgang skal afklares, før farvandsadgangen kan blive en realitet. Aftalen betyder også, at der i overgangsperioden overføres kvoteandele til Storbritannien for visse af de fælles bestande, svarende til 25% af værdien af EU’s historiske fiskeri i britiske farvande. Disse kvotereduktioner omfatter også flere bestande, der er vigtige i dansk fiskeri, f.eks. torsk, sild og tobis i Nordsøen.
Aftalen fastlægger hver parts kvoteandel af de fælles bestande. Dette omfatter også kvoteandelene for bestande delt mellem EU, Norge og Storbritannien, samt de såkaldte kyststatsbestande (makrel, blåhvilling og atlantoskandisk sild). Disse kvoteandele ligger – for hovedparten af bestandene – fast indtil efter overgangsperiodens udløb i 2026.
Såfremt det ikke lykkes parterne at blive enige om TAC-niveauet for de fælles bestande for det kommende år, så tillader aftalen, at hver part fastlægger midlertidige fiskerimuligheder inden for visse nærmere kriterier. Der er i aftalen også fastlagt et vist niveau af farvandsadgang for de midlertidige fiskerimuligheder.
Det udestår, hvilke kontrolregler og tekniske foranstaltninger der vil gælde for EU’s fiskeri i britiske farvande, når farvandsadgangen træder i kraft.
I aftalen er også fastlagt sanktionsmuligheder, såfremt Storbritannien efter overgangsperioden skulle lukke for adgangen til britisk farvand for EU’s fartøjer, eller ikke vurderes at leve op til aftalens målsætninger og principper.
Visse aftaleelementer skal vurderes 4 år efter overgangsperiodens udløb, dvs. i 2030.
Hvornår danske fartøjer kan få adgang til fiskeri i britisk zone vides endnu ikke, men du kan holde dig opdateret om betingelserne og betydningen af Brexit for fiskeriet her på siden og på Udenrigsministeriets Brexit-side.
Læs BREXIT-aftalen mellem EU og Storbritannien
Fiskeridelen af aftalen fremgår af side 261 – 274 og side 893 – 899.
Kilde: Fiskeristyrelsen.