Statens Serum Institut har for nylig fundet ud af, at der er fundet muteret coronavirus i mink. Derudover har man konstateret, at den muterede virus er fundet i mennesker.
Den muterede virus har vist sig at reagere svagere på antistoffer, og hvis den muterede virus får lov til at sprede sig, kan det ødelægge effekten af de vacciner, der er ved at blive udviklet, og hvor flere er på de afsluttende stadier.
Derfor har regeringen besluttet, at alle mink i Danmark skal aflives, som det blandt andet også er sket i Holland og Polen.
Ifølge Kåre Mølbak, der er fagdirektør i Statens Serum Institut, har fire til fem procent af de smittede i Nordjylland den muterede udgave af coronavirus, hvor antistoffer ikke slår coronasmitten ned.
Ekstra restriktioner i en række nordjyske kommuner
Regeringen har besluttet, at der i en række kommuner vil komme restriktioner, der vil række ud over de landsdækkende. Det gælder Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt og Læsø. Sundhedsmyndighederne har dog endnu ikke en færdig plan for, hvad de ekstra restriktioner vil bestå i. De vil efter planen blive fremlagt torsdag.
Danske minkavlere: Det er en katastrofe
Ifølge Danske Minkavlere er det en sort dag i dag. Det betyder ifølge Danske Minkavlere en varig lukning af minkerhvervet i Danmark.
– Vi skal selvfølgelig ikke være årsag til en ny pandemi. Vi kender ikke det faglige grundlag for denne vurdering og risiko – det har vi ikke fået indsigt i – men regeringens beslutning er en katastrofe for erhvervet og Danmark, siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, i en pressemeddelelse.
Der kommer ikke forbud mod minkavl i Danmark
Sundhedsministeren understreger, at der ikke vil blive indført et forbud mod at have mink i Danmark. Han siger dog, at nedlukningen de facto vil betyde en nedlukning i en årrække, og at det heller ikke vil være muligt at beholde avlsdyrene.
Kompensation til minkavlere
Erhvervsminister Simon Kollerup lover økonomisk støtte til alle minkavlere. Han fortalte også på pressemødet, at det i fremtiden vil være muligt at få støtte til at omskole sin produktion.
Hvor lang tid vil arbejdet med aflivningen tage?
Det er den nationale operative stab med politiet i spidsen, der skal stå for at aflive minkene. De vil få hjælp af både Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet. Rigspolitichef Thorkild Fogde kan ikke sige præcis, hvor lang tid det vil tage, men det vil ske “hurtigst muligt”.
– Hvor hurtigt kan det så gå? Det tager selvfølgelig noget tid, men vi har tilladelse til at trække på alle ressourcer, og jeg appellerer igen til, at vi løser den her opgave i fællesskab med minkavlerne, sagde Thorkild Fogde på pressemødet.
Kilde: TV2 Nord.