Flere og flere unge under 30 år bruger ikke deres studenterhuer på at læse videre. Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I efteråret 2021 var cirka 23.000 studenter under 30 år hverken i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse eller havde afsluttet en uddannelse fem år efter studentereksamen. Tallet er steget med cirka 8.000 personer siden 2014 svarende til en stigning på 52 procent.
”Hele 23.000 unge under 30 år bruger ikke deres studentereksamen videre i livet. Rigtig mange unge kommer gennem gymnasiet, men flere og flere kommer langt væk fra bøgerne og risikerer aldrig at komme i gang med en uddannelse. Det er en bekymrende udvikling,” siger Troels Lund Jensen, chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Arbejdsmarkedet udvikler sig i en retning, hvor der bliver færre og færre ufaglærte job samtidig med, at vi ser denne gruppe uden en erhvervskompetencegivende uddannelse vokse sig større,” siger Troels Lund Jensen.
Flere og flere sabbatår
Samlet set var der i efteråret 2021 cirka 124.000 unge under 30 år, der ikke var i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse eller havde afsluttet en uddannelse efter at have gennemført studentereksamen.
Det er en stigning på næsten 40.000 personer siden 2014 og næsten 50.000 personer siden 2012. En del af stigningen skyldes, at flere studenter vælger at udskyde de videre studier eller slet ikke kommer i gang igen.
For eksempel er der sket en stigning i antallet af unge under 30 år, der vælger at tage tre eller fire sabbatår, og som ikke har fået en erhvervskompetencegivende uddannelse. I 2015 var antallet 8.000 personer, hvor det i 2021 er steget til 15.000 personer.
”En af årsagerne til, at vi ser en stigning i unge, der udskyder de videre studier, er, at mange vælger at tage flere sabbatår. Det er en bekymrende udvikling, da det øger risikoen for, at de unge kommer længere og længere væk fra at tage en erhvervskompetencegivende uddannelse,” siger Troels Lund Jensen.
”Der er gode grunde til at unge vælger at få noget erhvervserfaring inden de begynder på en uddannelse, men det er vigtigt de får en uddannelse. Det giver dem bedre jobsikkerhed i fremtiden og en bedre løn end ufaglært arbejde”, siger Troels Lund Jensen.
Analysens hovedkonklusioner
- I efteråret 2021 var 23.000 studenter under 30 år hverken i gang med en erhvervskompetencegivende uddannelse eller havde afsluttet en uddannelse fem år efter studentereksamen. Siden 2014 er antallet steget med 8.000 studenter.
- Andelen af en studenterårgang, der ikke er i gang med en uddannelse, er stigende. Færre er i gang både to år efter studentereksamen og fem år efter studentereksamen.
- Flere holder ét, to eller tre sabbatår, før de læser videre. Andelen, der læser direkte videre, er halveret fra 26 procent i 2013 til 13 procent i 2021. Andelen, der er begyndt at læse videre inden for ét år, er faldet fra cirka 65 procent til 40 procent, og andelen, der er begyndt inden for to år, er faldet fra cirka 85 procent til 70 procent af en årgang.
- Flest studenter fra det almene gymnasium (STX) holder ét, to eller tre sabbatår, mens flest studenter fra det tekniske gymnasium (HTX) går direkte i gang med en uddannelse.
Overblik: Så mange studenter er ikke i gang med en uddannelse
Tabellen viser udviklingen i antallet af studenter under 30 år, der ikke er i gang med eller har fuldført en erhvervskompetencegivende uddannelse, fordelt efter antal år siden studentereksamen. Antallet er steget fra 75.000 i 2008 til 124.000 i 2021.
Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registre.