Ikke færre end en snes lærlinge fra nordjyske maritime virksomheder har brugt et par dage på årets Maritime Innovation Camp, hvor de har fokuseret på at afhjælpe iltsvind i Thisted Bredning.
Lærlingene var opdelt i 4 hold og alle hold havde udtænkt innovative løsninger, hvor man gennem et varmepumpesystem, afhjælper det iltsvind i Thisted Bredning, som har været stigende igennem de seneste mange år.
Årets opgavestiller var ME Production fra Frederikshavn, og deres oplæg tog udgangspunkt i, hvordan en varmepumpe kan afhjælpe iltsvind ved Thisted Bredning. Normalt er opgaven fokuseret på en teknisk udfordring en maritim virksomhed kan have, men årets mere samfundsmæssige perspektiv blev taget godt i mod. Smedefaglærer på EUC Nord, Lars Nybro Christensen, var glad for opgaven, som han mente var meget anderledes end tidligere opgaver på campen, der i år blev afholdt for 5. gang:
– Samfundsperspektivet er jo nok ikke det vi dyrker mest i vores fag, så det har været anderledes. Eleverne har ikke sagt noget – jeg tror de synes det har været en sjov opgave. De har nok også set nogle ting i opgaven, som man så også kunne løse samtidigt. Fx reducerer kvælstofindholdet eller udnytte den energi deres proces skaber. Det er fine løsninger de har lavet – noget forskellige, men alle løser de hovedudfordringen plus lidt mere. Det er helt sikkert godt tænkt – innovativt.
Hos ME Productions kan Head of Projects, Simon Bach Kirkelund, ikke få armene ned. Han er meget imponeret over lærlinges løsninger og pointerer at alle løste opgaven væsentligt over det niveau han havde forventet:
– Jeg synes fremtiden ser lys ud. Det må jeg sige. Det er en vanskelig problemstilling vi har givet dem, men alle fire hold har grebet den og løst den. Og at de så formidler løsningen på bedste vis foran et kyndigt publikum, tager jeg hatten af for. Jeg er imponeret over deres evne til at tænke kreativt, levere en god formidling og samarbejde på tværs af deres fag. Det hold vi har kåret som vinder var ekstra gode i samarbejdet og derfor løb de med sejren i dag.
Det vindende hold var ’gult hold’ som bestod af industriteknikerlærling Heidi fra Man ES, smedelærling Mikkel fra VMS Group, elektrikerlærling Jeppe fra Flådestation Frederikshavn, elektrikerlærling Morten fra Scanel og skibsmontørlærling Andreas fra MarineShaft. Deres løsning bar præg af at tage udgangspunkt løsningen på bedste vis skulle integreres i et natursmukt område. Derfor inddrog de mere naturlige rensningsprocesser som fx iltning via trappe.
Arrangør af Maritime Innovation Camp, er Danske Maritime, Lærlingeordningen ved Erhvervsservice Nord, EUC Nord og Tech College. De deltagende lærlinge er i lære i nordjyske maritime virksomheder og uddannes i fagene industritekniker, skibsmontør, smed, elektriker, automatiktekniker fra EUC Nord eller Tech College.