Miljøstyrelsen har forlænget fristen til at søge om tilskud i klima-lavbundsordningen med 14 dage, således at fristen nu udløber den 24. november 2023.
Miljøstyrelsen har givet tilsagn om støtte til ca. 45 nye klima-lavbundsprojekter og har indtil nu har modtaget 33 ansøgninger for et areal på omkring 2.193 hektar. Forlængelsen skal få endnu flere til at søge tilskud til ordningerne.
Regeringen har afsat mere end 600 mio. kr. i årets pulje til lavbundsarealer, som skal finansiere dræningen af næsten 5.000 hektar lavbundsjord. Det svarer til over halvdelen af Københavns Kommunes areal.
”Vi har hørt gang på gang, at landbruget foretrækker de her frivillige ordninger. Derfor er mit budskab klart: Det er tid til, at der bliver leveret. Udtagningen af lavbundsjorde er en vigtig forudsætning for at reducere vores CO2-udledning og udledningen af kvælstof til vandmiljøet,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
De drænede lavbundsjorde udleder store mængder CO2. Når dræningen stoppes, mindskes udledningen af drivhusgasser. Samlet set vil projekterne, når de 5000 hektar jord ikke drænes mere, bremse udledning af cirka 75.000 tons CO2. Det svarer til cirka 10.000 danskeres årlige CO2-udledning.
Fakta:
- Med Landbrugsaftalen fra 2021 blev det besluttet at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser med 55-65 procent i 2030 i forhold til udledningen i 1990. Udtagning af 100.000 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer udgør en væsentlig del af denne indsats.
- Udtagning af lavbundsjorder bidrager blandt andet til at mindske landbrugets udledning af drivhusgas. Derudover kan lavbundsprojekter også bidrage til at reducere udledningen af kvælstof til vandmiljøet.
- Seneste opgørelse fra april 2023 viser, at der er igangsat udtagning af ca. 30.400 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer. Tallet inkluderer også projekter under forundersøgelse. Udviklingen kan følges på www.udtagning.dk
- Klima-lavbundsordningen, hjælper udtagningen på vej ved at give tilskud til blandt andet forundersøgelser, anlæg, projektledelse og kompensation til lodsejerne for arealer, der udgår af drift.
- Der er afsat 626,6 mio. kr., som rækker til at udtage op mod 5.000 hektar lavbundsjorder inkl. randarealer.
- Sidste år blev alle 45 projektansøgninger imødekommet, og der blev i alt givet tilsagn for et tilsvarende beløb til udtagning af 4.934 hektar.
- Klima-lavbundsordningen har eksisteret i to år, og der er foreløbigt givet tilsagn til i alt 78 projekter. Ordningen administreres af Miljøstyrelsen.
- Ud over Klima-lavbundsordningen i Miljøstyrelsen eksisterer der også indsatser i Landbrugsstyrelsen (tilskudsordningen Vand- og klimaprojekter) og Naturstyrelsen (klima-lavbundsprojekter).
Magnus Heunicke er en tålmodig mand og har været det længe. Hvis de frivillige ordninger skal fortsætte, må landbrugserhvervet stramme sig an. Nu skal der resultater på bordet. Sker det ikke må der lovgives, og er det ikke nok må der eksproprieres.
Den kan man gå glemme.
Man skal som minumum kunne bytte dårlig med god jord, hvor kommuner, rigioner og stat skal overtage og administrede det, så det koster mindst koster minds mindst muligt.
Dette her ikke noget med bønder at gøre.
Det er de forkerte, der får lov til røre gryden helt til vegatarer i tøj af hør.
Klart man ikke har taget jord væk. Men Vi andre bidrager også. Vi leder vand væk fra huse og vej. Det ikke til jorden.
Det er så latterligt og trist.
Man har vedtaget det og med end det for mindst 50 år siden, hvor man år for år ¨ skulle have taget meget.jord ud.
Det groteske er, at man falder over bønderne. Man har jo reguleret måde i stort set alt.
PÅ TIDE er horribelt. Man er 50 år FOR SENTf og tror i ramme alvor dette er en tryllekunst. Det det er det slet ikke. Det er i den grad SMALSPORET
Det er ikke deres skyld, det regner mere og vi fx også har mere tørke og varme.
Det er fx heller ikke deres skyld at man systematisk bort alle fiskebestande, når der ikke er nogen og noget mere, der omsætter det, der bliver udledt.
Så det er fakta på. Det var simplelt mange flere fisk, man kunne fange på.
Man springer let og elefant på skarver, sæler og hollandske bomtrawlere. De plyndrer jo også havet ligesom dem selv.
Det er fælt og langt mere end drivhusgas Jeg kunne forstå langt under gymnasie niveau fx 1970.
Det var ikke en rovfugl, en fisk eller en frø i hele Roskilde fjord. Ved roklubben var der nogle få hundestejler, der gispede efter vejret.