Det er hverken første eller sidste gang, at en kommune eller en anden myndighed slæber en borger i retten. Det siger Jakob Linaa Jensen i en tv-debat på TV2 Nord. Debatten, som handler om tonen i det offentlige rum, tager udgangspunkt i sagen, hvor Jammerbugt Kommune har sagsøgt en borger for æreskrænkende udtalelse på Facebook.
Det er Retten i Hjørring, som mandag behandler sagen, hvor Jammerbugt Kommune med borgmester Mogens Christen Gade i spidsen har sagsøgt en borger for æreskrænkende udtalelser i en sag om et stort vindmølleprojekt ved Nørre Økse Sø nord for Halvrimmen. Borgeren Johnny Solberg står bag facebookgruppen “Nørre Økse Sø Vindmøllepark. Nej TAK!!” Det er opslag i gruppen, som Jammerbugt Kommune og borgmesteren mener er æreskrænkende, fordi ansatte og politikere beskyldes for lovbrud, manipulation, bestikkelse og løgn.
– Det er der sådan set ikke noget nyt i. Der er masser af kommuner og virksomheder, som oplever, at debatten på nettet bliver mere og mere rå og derfor også søger rettens ord for, at de ikke behøver at finde sig i det, siger Jakob Linaa Jensen, som er leder af Center for Medier og Innovation ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Rå tone afholder folk fra politik
Jakob Linaa Jensen har i 20 år forsket i debatter på nettet. De sidste ti år med også med fokus på de sociale medier, og han er ikke i tvivl om, at tendensen generelt er mere og mere forråelse af tonen. Det bliver hårdere, grovere og krænkende hele tiden.
– Vi er jo der, hvor mange mennesker simpelthen dropper at arbejde med politik, fordi de ikke magter det pres, som kommer fra den offentlige debat på nettet. Når man bliver truet sit eget og sine nærmestes liv og helbred, så er der jo ingen, der gider, siger Jakob Linaa Jensen.
Det kan borgmesteren i Hjørring, Arne Boelt, sagtens genkende. Han blev i kølvandet på en række børnesager i Hjørring Kommune genstand for en heftig og meget personlig debat på nettet. I efteråret 2017 kulminerede sagen med chikane og hærværk, hvor eksempelvis hjulboltene på borgmesterens bil blev løsnet. Her flere år efter lever borgmesteren stadig med overvågning af privatboligen i Sindal.
– Dengang havde jeg rigtig svært ved at tale om det, fordi truslerne også drejede sig om mine børn og mine børnebørn. Men vi er nødt til at råbe op om, at det sker, hvis myndighederne skal kunne gøre noget. I dag vil jeg ikke finde mig i det. Så hvis det kræver, at jeg og Hjørring Kommune en dag må sagsøge en borger, så må det være sådan, siger socialdemokraten og borgmesteren, Arne Boelt.
Ifølge eksperten i debat på nettet er det også et af de midler, man må gribe til i takt med, at situationen udvikler sig på nettet.
– Vi kan se, at debatterne på nettet bliver mere polariserede. Der er færre, som deltager i dem. Til gengæld er dem, der er med, grovere og hårdere end tidligere. Der er behov for en indsats allerede i skoletiden. Der skal laves kampagner. Men vi kommer ikke udenom at statuere nogle eksempler med retssager, siger Jakob Linaa Jensen.
Kilde: TV2 Nord.