Det er den fortsatte stigning i antallet af smittede minkfarme i Vendsyssel, som vækker bekymring særligt i Hjørring Kommune. Her har man lige nu landets højeste smittetal for minkfarme, og frygten er, at smitten spredes ud i kommunen og på lokale arbejdspladser.
– Eksempelvis har vi personale, der har tilknytning til en minkfarm, og når det nu smitter, som det ser ud til, det gør og med den risiko, der er i det, er det så ikke en forøget risiko, når man så arbejder på et plejecenter, ind i en hjemmepleje eller ind på et sygehus. Det bør vi tale om nu – det bør ikke være et tabu, siger Arne Boelt (S).
Han foreslår, at man fra ministeren side indfører et ekstraordinært forsigtighedsprincip for minkavlerne i Vendsyssel og kort og godt betaler minkavlerne for at ikke at have job ved siden af minkfarmen.
– Mange af de her minkavlere har jo job ved siden af at være minkavlere, og jeg mener, man burde indføre en ekstra beskyttelse for minkavlerne og deres familier i form af ekstraordinært forsigtighedsprincip, når vi står i så alvorlig en situation. Det kunne være, at man betalte hele husstanden for at blive hjemme og passe minkene, så ingen skulle ud og arbejde andre steder uden for farmen, så kunne smitterisikoen mindskes, foreslår Arne Boelt.
Fra menneske til mink
I forbindelse med et corona-udbrud på et plejecenter i Sindal har det vist sig, at corona-virus stammede fra en minkfarm i området, ligesom samme variant af virus senere dukkede op på andre farme i Vendsyssel.
Det har en forskningsgruppe fra henholdsvis Aalborg Universitet og Statens Serum Institut slået fast. Forskerne har undersøgt, om virus er blevet mere smitsomt eller farligt efter at have hoppet mellem mennesker og mink, men det tyder intet på. Det skriver fagbladet Danske Minkavlere.
– Andre dyrearter har, så vidt vi ved, ikke givet anledning til tilsvarende udbrud. Det er derfor, der er så stort fokus på mink. Mennesker bærer virus ind til minkene, og når der er så mange mink, vil der også være en høj virusudskillelse, siger Helle Daugaard Larsen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut, til fagbladet Danske Minkavlere.
Derfor appellerer hun til, at minkavlere og andre, der er kontakt med mink lader sig teste en gang om ugen, og man så i øvrigt følger Sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger til punkt og prikke.
DF: Ideen er god
Forslaget fra Hjørrings borgmester får opbakning flere steder fra Christiansborg. Blandt andre Dansk Folkepartis Lise Bech ser forslaget om at isolere minkavlerne mod økonomisk kompensation som en oplagt mulighed.
– Ideen er god, og det, synes jeg, vi skal give et forsøg, siger Lise Bech, som tilføjer, at hun synes, situationen med smittede mink er så langt ude, at man skal prøve sig frem med andre metoder end dem, der er prøvet indtil nu.
– Det skal måske også gælde farmene omkring smittede farme, og tidsmæssigt snakker vi måske om fjorten dage i isolation, siger Lise Bech.
Hun vil nu gå til fødevareminister Mogens Jensen (S) med forslaget fra Hjørrings borgmester.
Coronahjælpepakke til minkavlere
Også Socialdemokratiets nordjysk valgte folketingsmedlem Bjarne Laustsen, som er formand for Beskæftigelsesudvalget, er lydhør over for ideen med at se på en økonomisk kompensation i forsøget på at få stoppet coronavirus blandt minkbesætningerne i Vendsyssel.
– Det er et fint bud ud fra en sundhedsfaglig vurdering, og jeg er med på, at få isoleret minkavlerne og deres familier i en periode, indtil risikoen er væk, siger Bjarne Laustsen.
Han vil fremlægge ideen for erhvervsminister Simon Kollerup (S), men ser gerne at minkerhvervet selv kommer på banen med konkrete forslag til folketingets politikere i forhold til, hvad den rigtige løsning måtte være.
– Jeg vil gerne opfordrer branchen til at komme med et bud på en corona-hjælpepakke. En hjælpepakke som vi kan gå videre med til erhvervsministeren, for jeg synes, det er rimeligt, at vi får kigget på det her, siger Bjarne Laustsen.
– Vi er nødt til at tale om det nu
Ifølge Hjørrings borgmester er det afgørende for hele sundhedsvæsnet i området, at corona-smitten på minkfarmene bliver slået ned så hurtigt som muligt, og ud over nu at komme med det konkrete bud på en økonomisk hjælpepakke til de lokale minkavlere, kan han som borgmester blot vente på, at der fra politisk hold på Christiansborg bliver taget affære.
– Jeg har været i beredskabet i mange år og er formand for Nordjyllands Beredskab, så jeg ved godt noget om, hvordan man tænker i sådanne krise-situationer, og derfor er jeg nødt til at sige, at det her er vi nødt til at tale om nu, fastslår Arne Boelt.
I forslaget fra Arne Boelt ligger ikke en total isolation på den måde, at udsatte minkavlere ikke må gå ud og for eksempel handle, men ifølge borgmesteren er der stor forskel på det og så arbejde mange timer om dagen i tæt kontakt med for eksempel ældre eller syge borgere.