Foranlediget af en artikel i NordsøPosten den 5. august 2024 er der rejst spørgsmål om, hvorvidt det pågældende besøg er indenfor rammerne af byrådsmedlemmers ret til at aflægge besøg på kommunens institutioner. Endvidere rejses der spørgsmål om, hvorvidt medlemmet i artiklen bryder sin tavshedspligt.
Byrådsmedlemmers besøg på kommunale institutioner
Indenrigsministeriet afgav d. 9. februar 2018 et svar til Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg, hvor det belyses, hvad der generelt gælder ift. byråds medlemmers ret til at besøge kommunens institutioner. Af svaret fremgår det, at byrådsmedlemmer som led i deres hverv, har del i det overordnede ansvar for kommunens virksomhed, hvorfor de også skal have mulighed for at føre en effektiv kontrol med den kommunale administration, og dermed også aflægge besøg på kommunens institutioner mv.
Af svaret fremgår det desuden, at et ønske om at besøge en institution i udgangspunktet skal rettes til borgmesteren, der er den øverste ansvarlige for tilrettelæggelsen af forvaltningens daglige arbejde, men at det også kan følge af kommunens retningslinjer, at medlemmet kan rette henvendelse herom på et andet niveau i kommunen.
Videre fremgår det, at borgmesteren eller forvaltningen ikke kan afslå et besøg, som medlemmet har ret til at aflægge som led i varetagelsen af sit kommunale hverv. Omvendt vil et besøg kunne afslås, hvis anmodningen om at besøge en institution alene fremsættes som led i varetagelse af interesser, som er uden sammenhæng med byrådshvervet.
Byrådet, eller det stående udvalg, som har ansvaret for den konkrete institution, kan fastsætte nærmere regler for, hvordan et byrådsmedlems besøg kan gen nemføres.
Borgmesteren, eller forvaltningen (herunder institutionens leder), kan inden for de rammer, som er fastsat i kommunen, træffe bestemmelser om besøgets gennem førelse, som er nødvendige af hensyn til institutionens daglige arbejdsgang mv.
Dette vil også omfatte en mulighed for at anvise et andet tidspunkt for besøget end det, som medlemmet måske oprindelig har ønsket, hvis dette er begrundet i hensyn til arbejdet og afviklingen af aktiviteter m.v. på institutionen.
Hjørring Byråd vedtog d. 27. februar 2019 retningslinjer for politikeres besøg på kommunale institutioner. Retningslinjerne blev fremsendt til det nuværende byråd d. 26. oktober 2022.
Retningslinjerne er udformet med henblik på at understøtte byrådsmedlemmers ret til at besøge kommunale institutioner, hvor det samtidig sikres, at sådanne besøg indpasses under hensyntagen til den enkelte institutions brugere, medarbejdere og de daglige arbejdsgange på stedet. Det fremgår bl.a. af retningslinjerne, at en anmodning om at besøge en kommunal institution skal rettes til borgmesteren, kommunaldirektøren eller den relevante fagdirektør, med henblik på at få til rettelagt besøget. Videre fremgår det, at de nærmere rammer for besøget fast sættes af direktøren og lederen af institutionen under hensyntagen institutionens daglige arbejdsgang.
Det er vurderingen, at byrådets retningslinjer er inden for rammerne af gældende ret på området.
Den konkrete situation
Det fremgår af artiklen i NordsøPosten, at byrådsmedlemmet foranlediget af besøget, vil bringe forholdene på botilbuddet op på byrådsmødet d. 28. august 2024. På den baggrund er der ikke tvivl om, at besøget er aflagt som led i varetagelsen af medlemmets byrådshverv. Dermed har byrådsmedlemmet ret til at aflægge et sådant besøg, men besøget skal tilrettelægges og gennemføres indenfor rammerne af Byrådets retningslinjer af 27. februar 2019.
Retningslinjerne er vedtaget for at sikre, at alle hensyn iagttages – dvs. både hensynet til byrådsmedlemmet, men også hensynet til medarbejdere og de bor gere, som i den konkrete situation bor på stedet. Selvom et byrådsmedlem har ret til at aflægge et sådant besøg, er der således flere hensyn der spiller ind, når det kommer til hvordan besøget konkret kan gennemføres. Byrådets afvejning af disse hensyn afspejles således i de vedtagne retningslinjer.
Byrådsmedlemmets besøg på institutionen har fundet sted på baggrund af en invitation fra pårørende. Byrådsmedlemmet har ikke forud sit besøg haft kontakt til hverken borgmesteren, Kommunaldirektøren eller Direktøren for Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen med henblik på at få tilrettelagt besøget. Der er således utvivlsom sket en overtrædelse af Byrådets retningslinjer.
Idet retningslinjerne er vedtaget i en tidligere byrådsperiode, ville det være naturligt, at det pågældende byrådsmedlem indbragte forholdet for byrådet via initiativretten, hvis byrådsmedlemmet ikke fandt retningslinjerne hensigtsmæssige, hvormed der ville være mulighed for en drøftelse af forholdet og afsøge muligheden for at ændre disse.
Uagtet, at byrådsmedlemmet har handlet i strid med disse retningslinjer, er der ikke tale om juridisk bindende regler, hvorfor en sådan overtrædelse ikke kan sanktioneres juridisk.
Tavshedspligt
Når byrådsmedlemmer aflægger besøg på kommunale institutioner som led i deres byrådshverv, er de i sagens natur omfattet af deres tavshedspligt, og må således ikke videregive fortrolige oplysninger, som medlemmet bliver bekendt med under sit besøg.
Der er i den sammenhæng rejst spørgsmål om, hvorvidt byrådsmedlemmet overtræder sin tavshedspligt i artiklen.
Det er vurderingen, at artiklen ikke indeholder tavshedsbelagte oplysninger, idet der dels er tale om gisninger og egne tolkninger, og dels, at der ikke er tale om oplysninger, som kan henføres til konkrete personer.
Kommunaldirektøren indstiller
- at den juridiske vurdering tages til efterretning, samt
- at Økonomiudvalget tager stilling til, om sagsforløbet og den juridiske vurdering giver anledning til yderligere.
Kilde: Hjørring Kommune.
Link til den omtalte artikel
Byrådsmedlem: ”Det gør indtryk at se frygten i de handicappedes øjne”
Det lukkede økonomiudvalg vil nok prøve at dække over, at deres million-besparelser på handicapplejen medfører utryghed og sågar livsfare for vores samfunds svageste handicappede og udviklingshæmmede.
Der kan borgmesteren og byrådsflertallet ikke være bekendt.
https://nordsoeposten.dk/byraadsmedlem-det-goer-indtryk-at-se-frygten-i-de-handicappedes-oejne/
Mvh – Erik Høgh-Sørensen, UFP-Lokallisten
Ak ja det skal fedt hjælpe at overtræde gældende regler for byrådssrbejdet at “ besøge “ ÅHV .
Den mand er utroværdig og en ballademager. Og sandelig god til at komme i medierne
Var der nogen regler, som var overtrådt, hr. Jens O?
Altså juridisk set…
Hvad pokker sker der? Hvad må Erik Høgh ikke se på Aage Holms vej? Man skulle da tro der var noget eftersom det kan skabe sådan en uro at han efterkommer de pårørendes ønske om et besøg.
Måske er det farligt fordi han Frode Larsen har haft ret hele vejen igennem.
Hvad med om de sidste 27 bytådsmedlemmer begynder at samarbejde og måske erkende at de har taget fejl.
De tiltag der er oppe at vende kan jeg virkelig ikke se kan føre til noget som helst. Det løb er kørt og tilliden til ledelsen er væk for de flestes vedkommende.
Der blev ikke lyttet til os der havde været ansat i årevis og kendte beboere og pårørende og havde en godt samarbejde.
Find millionerne frem fra gemmerne igen og giv værdigheden tilbage. Måske kunne der spares på den dokumentation der kræves og rundt regnet skal nedfældes og indsættes i flere regnskab mm bare der købes en cola.
Jeg håber der sker de ændringer der SKAL til for at få velstnsituationen.
Husk at stedets motto er at Aage Holms vej
Skal være et godt sted at bo
Være et godt sted at være pårørende
Og være et godt sted at arbejde
Annette w Harris
Gad vide om hr. Søren Smalbro havde bestilt samme vurdering, hvis det var en kollega fra Venstre eller en fra Socialdemokraterne, der havde aflagt bostedet et besøg….