Af Asger Christensen
Medlem af Europa-Parlamentet
Venstre
Et nyt kapitel er åbnet i den grønne omstilling. Den første CO2 er sænket 1800 meter under havbunden i Nordsøen. CO2-lagringen er en kæmpe sejr for klimaet, og den helt rigtige vej at gå i kampen for den grønne omstilling.
Men det gode eksempel på CO2-lagring står i skarp kontrast til de mange CO2-afgifter, der har været det foretrukne våben i kampen for klimaet. Der er nemlig to altoverskyggende problemer med dansk enegang på afgifterne: Vi mister konkurrenceevne og vi mister produktion til udlandet. Det er den forkerte vej at gå.
I alt for mange år har politikere svunget pisken, selvom der har været mere brug for gulerod. Det er simpelthen for dårligt, at man kaster CO2-afgifter på produktionsdanmark og kalder det en dag. I rigtig mange tilfælde er der ingen alternativer, og så ender afgifterne med at straffe alle. Den eneste konsekvens er, at det bliver dyrere at være producent, vognmand og forbruger. En model som ingen kan være tjent med.
Der er et stykke vej endnu, men det er vigtigt at blikket rettes fremad. I 2030 kan 8 millioner tons CO2 årligt sendes ned i undergrunden. Her gemmes den permanent og sikkert, så det ikke gør skade på klimaet. I den danske undergrund er der plads til 22 milliarder tons CO2. Det svarer til hele Danmarks udledning i mellem 500-1000 år. Det er et helt enormt potentiale.
Men det er vigtigt, at der bliver fulgt op på succesen. Der skal udvikles flere nye teknologier, som hjælper den grønne omstilling på vej og samtidig understøtter erhvervet. Allerede nu er man på tværs af Europa i gang med fangst, lagring og udnyttelse af CO2.
Vi skal støtte den gode udvikling og lægge snakken om flere afgifter på is. Der er nemlig kun en vej for den grønne omstilling, og det er gennem udvikling af ny teknologi.
Ikke utallige afgifter, der stikker en kæp i hjulene ude i produktionsdanmark. For det ender i sidste ende med at være dyrere for os alle, når vi mister både produktion og konkurrenceevne.