Et tv-indslag på TV2 Nord om Affaldsselskabet AVV’s salgsrekord af hårde hvidevarer, som borgerne har afleveret på genbrugspladsen, har fået foreningen af hvidevare-producenter op i det røde felt.
Affaldsselskabet bliver nu beskyldt for at bryde reglerne, når de reparerer og videresælger for eksempel vaskemaskiner og tørretumblere.
– Det flugter ganske enkelt ikke med lovgivningen. En kommune skal ikke sælge hårde hvidevarer. AVV skal stoppes, siger Henrik Egede, der er direktør i APPLIA, som er en forening for producenter og importører af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater.
Solgte 84 brugte hårde hvidevarer på en måned
Det kommunalt ejede Affaldsselskab Vendsyssel Vest, AVV, har haft stor succes med at reparere og sælge hårde hvidevarer, som borgerne i Hjørring og Brønderslev kommuner har dumpet på genbrugspladserne.
Sidst i august kunne TV2 Nord fortælle, at AVV har sat rekord ved på en måned at sælge 84 vaskemaskiner, tørretumblere og andre hvidevarer, som er blevet repareret på affaldsselskabets værksted.
Ifølge producentforeningen af hvidevarer er det er dog en lidt for smart manøvre.
Producentforeningen peger på et svar fra Ankestyrelsen på en klagesag i 2017 rejst af Dansk Industri. Her skriver Ankestyrelsen:
”Det er Ankestyrelsens vurdering, at det vil være i strid med lovgivningen, hvis kommuner og kommunale fællesskaber sælger elektronikaffald, som er modtaget fra borgere på kommunale genbrugspladser”.
Faktisk mener producentforeningen, at AVV sælger hårde hvidevarer, som slet ikke tilhører affaldsselskabet. Det er producenterne, der har råderetten over maskinerne, når de er kasseret, lyder det fra foreningen.
– Når borgeren har sat noget hen på genbrugspladsen, er det producentens ansvar at sikre, at det bliver behandlet på den rigtige måde. Det er ikke en kommunal opgave, siger Henrik Egede.
Affaldsselskab vil ikke rette ind
Beskyldningerne får ikke Affaldsselskabet AVV til at stoppe med at reparere og sælge brugte hårde hvidevarer. Bestyrelsesformand Jørgen Bing mener nemlig ikke, at AVV gør noget ulovligt.
Han peger på, at affaldsselskabet i henhold til miljøbeskyttelsesloven skal genbruge mest muligt af det affald, der kommer ind.
– Jeg føler, at det er lidt som romerne, der er ude efter Asterix. Vi har et lille Gallien heroppe i Hjørring, hvor vi i mange år har tænkt den grønne fornuftige tankegang, og nu er der så nogen, som synes, at vi er lidt for smarte. Så nu vil de have fingrene i vores hårde hvidevarer, siger Jørgen Bing, der er bestyrelsesformand i AVV.

Producentforening vil samle kasserede hvidevarer i ny ordning
Hvert år bliver der ifølge Jørgen Bing afleveret omkring 1.000 hårde hvidevarer på genbrugspladserne i Hjørring og Brønderslev, og af dem bliver op mod 400 repareret og solgt. Stod det til producentforeningen, skulle de kasserede hårde hvidevarer indgå i en ny privat privat landsdækkende ordning, der hedder Elretur.
– Vi har været med til at investere i to sorteringscentre, som fra næste år sikrer meget mere volumen i det her på landsplan. Så det nytter ikke noget, at det foregår forkert oppe i det nordjyske, siger Henrik Egede.
I Hjørring kan de dog ikke se fidusen i at sende de brugte hårde hvidevarer til sorteringscentrene.
– De har tilbudt at indgå en aftale med os, hvor vi skal betale et betragteligt beløb for at komme med i ordningen, hvor vi skal overdrage vores hvidevarer, så de kan blive kørt til Fyn eller Sjælland for at blive repareret der, og så kørt tilbage igen. Det er der jo ingen co2-besparelse i, siger Jørgen Bing.
Kilde: TV2 Nord.
Det er pinligt at brancheforeningen, nidkært forsøger at beskytte deres salg af nye produkter.. snarere end at klappe i hænderne over at ressourcer udnyttes bedst muligt. Ønsker de at være en del af løsningen, eller en del af problemet?
Pinligt at gå efter grønne tiltag og så hos dem der rydder op efter deres salg..
Jamen, så bør sådanne love laves om.
Folk skifter jo hele udmærkede køkkener ud for at sætte Deres eget præg, og så køber det det samme som 10.000 andre i jylland.
Det er utroligt så mange, der kan være efter en.
For en del år siden brugte en af mine venner at samle computerskrot ind fra det diverse sælgere kom i store containere til forbrænding/genbrug. Jeg fik bl.a. en udmærket stor walkietalkie station han havde samlet sammen til.
Da Jeg var ven fik Jeg også et lysanlæg, der bare kunne blinke i takt til musikken.
Han hygede sig med det og solgte det og tjente 50 eller 100 kroner her og der.
Men NÆH NEJ. Skattevæsenet var straks over ham og via retten fik han endda en skattebøde større end det han jo havde solgt for. han skulle også betale for moms, hand aldrig havde taget.
Så Jeg er helt med på, man gerne må konkurere på pris og kvalitet ved at bruge tingene op, når det giver mening. Her sigter Jeg ikke specielt til hvidevarer. Folk skifter jo hvidevarer, fordi de ikke kan lide farven.
Ja der er meget der er ulogisk i disse tider .Staten/regeringen vil reducere landbrugene samtidig med at de selv skal til at have køer i nationalparkerne og hvor mon de køer ender henne ved slagtning
vi bør være stolte af AVV, alle der brokker sig over dem skulle skamme sig
Det er da utroligt hvad man skal lægge øre til. Producentforeningen for hvidevarer hævder at have ret/pligt til at sørge for at brugte hvidevarer skaffes retsmæssig af veje. For et par år siden købte min hustru og jeg en ny fryser hos en forhandler i Hjørring. I forbindelse med handelen spurgte vi om de ville tage den gamle fryser i bytte. Det ville de skam gerne. Det har vi faktisk pligt til, blev der sagt. Vi kunne bare stille den bag deres butik. Da jeg spurgte om den var noget værd, var svaret et lidt tøvende nej. Egentlig er det lidt en byrde, men vi har ikke pligt til at opbevare disse hvidevarer aflåst, og ind i mellem kan vi være så heldige, at de i nattens mulm og mørke bliver hentet af formentlig personer der kan reparere dem og sælge dem videre???????????????
Vi afleverede nu alligevel vores aflagte fryser på AVV.
Der er altså en række uafklarede mellemværender, for sælger man brugt, er der en del ting, der ikke er moms på. Kommjunerne har sådan set heller ike ret til at drive erhverv som unfair konkurrence.
Jeg tror mange ser genbrug bliver belønnet og i hvert fald ikke holdt nede.
Jeg har et meget gammelt eksempel fra St Hans Hospital ved Roskilde. Her dækkede patienterne, der ofte bode der i årevis, en række opgaver og bla. veje og gad.
Der var også et stort areal med grøntsager. Hrer kom patienterne ud, når de havde det godt. Det er jo heller ikke svært og man får lidt luft.
Det blev forbudtaf gartnerne, for det var unfair konkurrance. Jeg har set det samme i diverse værksteder for handicappede. Næsten alt de kan gøre langsommere eller måske lidt dårligere er forbudt.