Af Mai-Britt Beith (S), formand, Børne,- Fritids- og Undervisningsudvalget og Thomas Klimek (S), formand, Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune.
I sin åbningstale tirsdag lagde statsminister Mette Frederiksen (S) ud med at lancere øget frihed til lokale løsninger, bl.a. indenfor skole- og beskæftigelsesområderne. Det er et historisk nybrud, der åbner for helt nye muligheder for at lave borgernære løsninger, hvilket vi absolut kan bifalde.
I forhold til til folkeskolen, så skal den naturligvis stadig åbne døren for alle elever og ikke kunne vælge til eller fra, for det er jo selve ånden i folkets skole, at her mødes hele samfundet. Eleverne skal også fortsat afslutte med en afgangseksamen, men med den nye frihed får vores kollegaer i Esbjerg og Holbæk mulighed for at sætte deres egen dagsorden i forhold til for eksempel minimumstimetal, elevplaner, dokumentation, klasselofter, nationale test og meget mere i en treårig periode. Vi glæder os meget til at følge udviklingen i de nævnte kommuner. I Helsingør forestår samme øvelse indenfor daginstitutionsområdet, hvilket bestemt også tegner meget spændende.
Regeringen kunne i vores optik også roligt have inkluderet beskæftigelsesområdet, men måske det snart kommer? For lokalt har et bredt politisk flertal den sidste håndfuld år med Hjørring-modellen (2015) og Ungegarantien (2019) sammen med mange lokale interessenter vist, at innovation og nytænkning i den kommunale service til borgerne nu engang bedst udtænkes og udføres i her – i det lokale og af os lokale.
På beskæftigelsesområdet har vi gennem tre lokale frikommuneforsøg smagt en lille smule på flere frihedsgrader, men slet ikke nok. Regeringen kan roligt give os mere albuerum og sætte os endnu mere fri – til gavn for borgerne i Hjørring Kommune, men statsminister Mette Frederiksen har taget hul på en tillidsdagsorden, og det hilser vi velkomment.