De fleste Hjørringensere har på et eller andet tidspunkt stået på toppen af udsigtstårnet Bellevue i Hjørring Bjerge, 80,5 meter over havets overflade, og set ud over landskabet.
Lige nedenfor kan man se de to overdækkede højdevandsbeholdere, hvor den første blev bygget i 1905. Ved siden af dem er bakkerne, der bliver til de bedste kælkebakker i byen, når sneen er faldet. Man kan også se Galgebakken, hvor den sidste henrettelse i Hjørring foregik i 1922, og lidt derfra resterne af tyskernes bunkeranlæg og løbegrave. Lidt nordøst for tårnet ses resterne af to skihopbakker, som blev anlagt i 1941, og hvor der indtil 1969 blev afholdt DM i skihop. Varieret natur med bl.a. granskove, egekrat og lyngbakker er ligeledes tæt inden for synsfeltet. Og hvis man løfter blikket og skuer mod horisonten, kan man se helt til klitterne, Hirtshals Fyr og Vesterhavet.
Det store naturområde i og omkring Hjørring Bjerge kaldes en ”morænebakke”.
Det er en landskabsform, der opstod som resultat af gletsjeraktivitet under sidste istid for knap 12.000 år siden. Denne type bakke er dannet af moræner, som er aflejringer af grus, sand, sten og ler, som gletsjerne efterlod, da de trak sig tilbage. Disse bakker står ofte som små “øer” i landskabet, idet de hæver sig over det omgivende terræn.
Det er her, på den absolutte top af bakken, Hjørrings højeste punkt, at Bellevue-tårnet er bygget.
Det tårn, vi i dag kender i Hjørring Bjerge, er rejst i 1965, men der har faktisk været udsigtstårn på samme sted i snart 125 år.
Førhen blev bakken kaldt ”Christiansminde Møllebakke,” og her lå netop en mølle, der blev bygget i 1830’erne. Men da der var en stigende interesse i borgerskabet for at nyde udsigten over byen og landskabet, besluttede ejeren at nedlægge den slidte mølle og ombygge den til en decideret turistattraktion – et ”udsigtspunkt,” som han så smukt døbte ”Bellevue” – som jo er fransk og betyder ”smuk udsigt.”
I Vendsyssel Tidende d. 24. juli 1900 kan man bl.a. læse om det storstilede projekt: ”Naar Hjørringenserne have Fremmede og ønske at skaffe disse et pragtfuldt Rundskue over Egnen: plus en god Appetit til Frokost, Middag eller Aften, gaar Turen ufravigelig op paa Christiansminde Møllebakke. Mange bekjendte Rejsende have herfra udtalt deres Beundring over det smukke og tætbebyggede Vendsyssel.” […] ”Ejeren af Christiansminde, Hr. Chr. Jensen, har i Anledning af den stadige og stigende Tilslutning haft den gode Idé at ombygge Møllen, der i 66 Aar kronede Højden, til et særdeles ret udstyret Udsigtspunkt. I de to nederste Lokaler, hvor der vil blive anbragt Automater, Kort over Egnen og lignende, er der forskellige kulørte Ruder, saaledes at man efter Behag kan se Verden, som den er, eller betragte Egnen i Solens gyldne Straaler eller som et blaaligt Maaneskinslandskab.” […] ”Med Hensigt paa den smukke Udsigt har Chr. Jensen fuldt berettiget kaldt sit lille Etablissement Bellevue. Naar det bliver helt udbedret med alle de Smaa-Foranstaltninger, som Ejeren paatænker: Kort, Billeder og maaske Camera obscura, skal det blive et endnu mere søgt Udflugtssted.”
Bellevue åbnede den 27. juli 1900, og op til åbningen annoncerede Christian Jensen i Vendsyssel Tidende, hvor det fremgik, at entréen var sat til 15 øre. Billedet øverst i artiklen er fra samme år.
Den gamle mølle har formentlig været et tilløbsstykke for store og små i det tidlige 1900-tal. Men i 1915 bliver et nyt og større trætårn oprejst ved siden af, der nu når hele 9 meter op over jorden. Vi ved ikke så meget om dette tårn, hvorfor det blev bygget og af hvem, men det er formentlig stadig et privat byggeri, for området bliver først solgt til kommunen i 1919.
Dette tårn står i 50 år, indtil man beslutter at bygge et nyt. Det gamle tårn er for slidt til at vedligeholde, og de omkringliggende træer er også skudt så meget i vejret, at de nu er højere end tårnet og der derved ikke er meget udsigt tilbage.
I 1965 indvies det nye udsigtstårn, det vi i dag kalder Bellevue. Det er 14 meter højt – altså 5 meter højere end det forrige – og så højt, at træerne ikke kan vokse over det. Byggeteknisk var det lidt af en præstation i sin tid, da det skulle være det første tårn af limtræ i Europa.
Delene bliver lavet på fabrikken Lilleheden Savværk i Hirtshals og sendt til Hjørring, hvor det blot skal samles som et puslespil.
Det nye tårn bliver dog hurtigt plaget af hærværk – formentlig unge mennesker, der sætter ”autografer” i træværket. Politiet siger i den forbindelse: ”Det koster 30 kr. at skrive sin autograf i det nye udsigtstaarn paa Bellevue i Hjørring. Politiet sender i disse dage kvitteringer for autograferne i form af bødeforelæg til de mennesker, der har skrevet deres navne med knive eller paa anden maade. Det er lykkedes at finde frem til en stor del af dem, der har begaaet hærværket, gennem dét, de selv har skrevet.”
Der kan i dag stadig ses navne skåret ind i træet på Bellevue-tårnet, om end det er svært at sige, om de stammer fra tidligere tider eller er blevet tilføjet løbende gennem årene. Det hele er nu dækket af flere lag maling, hvilket vidner om stedets lange historie som et populært udflugtsmål for generationer af besøgende.
Næste gang du tager de 76 trin op i Bellevue-tårnet og lader blikket glide ud over landskabet, kan du måske fornemme historiens vingesus. Tænk på de mange generationer før dig, der har stået præcis samme sted, nydt udsigten og fundet ro i Vendsyssels smukke panorama. Måske kan du, ligesom de, mærke magien i øjeblikket og forstå, hvorfor Bellevue har været et særligt sted i over 100 år.
Tilmeld nyhedsbrev her hos Klub VHM.
Foto: VHM.