Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget tog på deres møde den 17. marts 2025 orienteringen om skoleindskrivningen for skoleåret 2025/26 til efterretning.
Udvalget anmodede samtidig forvaltningen om at vurdere muligheden for at sikre, at børn kan optages på samme undervisningssted som deres søskende, uanset skoledistrikt.
I vurderingen har forvaltningen inddraget de nuværende principper for skoleindskrivning i Hjørring Kommune, herunder baggrunden for den eksisterende skolestruktur, klassekvotienter og de fastsatte rammer i styrelsesvedtægten.
Af vedlagte notat fremgår en uddybende redegørelse for muligheden for at sikre, at børn kan optages på samme undervisningssted som deres søskende, uanset skoledistrikt.
I det følgende redegøres for de væsentligste elementer i notatet.
Hvis en dispensation gives for skoleåret 2025/26, vil det kræve to ekstra klasser til en samlet årlig merudgift på 1,3 mio. kr. og over en tiårig periode vil udgiften være 16,3 mio. kr.
En permanent søskendegaranti vil med udgangspunkt i de seneste års indskrivningstal betyde oprettelse af mellem én halv og én hel ekstra klasse om året, hvilket medfører en årlig merudgift på mellem 0,4 og 0,8 mio. kr. Ved fuld indfasning vil en søskendegaranti på alle klassetrin således medføre 5-10 ekstra klasser og en årlig merudgift på 4-8 mio.kr.
Bygningsmæssigt vurderes det, at der er tilstrækkelig kapacitet på de fleste skoler i kommunen, dog med udfordringer på Bagterp og Vrå Undervisningssteder, hvor ekstra kapacitet vil kræve ombygning eller midlertidige løsninger.
Forvaltningen har desuden vurderet de afledte konsekvenser, herunder indflydelsen på kriterierne for optagelse i eget skoledistrikt. En søskendegaranti vil kunne medføre, at distriktsbørn, der ønsker et bestemt undervisningssted risikerer at blive henvist til et andet undervisningssted i skoledistriktet.
Beslutningskompetence
Af folkeskolelovens § 40 stk. 2 fremgår det, at kommunalbestyrelsen beslutter rammerne for klassedannelsen. Kompetencen er omfattet af delegeringsforbud.
Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget har mulighed for at indstille til Byrådet, at der til kommende skoleår dispenseres fra reglerne om optag af elever fra distrikter udenfor skoledistriktet ikke må udløse ekstra klasser.
I forhold til beslutning om indførelse af en egentlig søskendegaranti skal denne også træffes i Byrådet jf. Folkeskolelovens § 40.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven §36 og § 40.
Styrelsesvedtægtens bilag 1.
Økonomi
Dispensation for skoleåret 2025/26
Udgift 2025 (5/12): 0,54 mio. kr.
Akkumuleret udgift over ti år: 16,3 mio. kr.
Permanente ændringer
Ved fuld indfasning vil en søskendegaranti på alle klassetrin forventeligt medføre årlig merudgift på 4-8 mio. kr.
Finansiering:
I forhold til den afledte merudgift i 2025 på 0,537 mio. kr. skal det afklares, hvorvidt udgiften kan håndteres inden for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalgets budgetramme, eller om der skal søges om en tillægsbevilling.
I forhold til afledte merudgifter fra 2026 og fremefter vil det skulle håndteres i forbindelse med den kommende budgetproces for 2026-2029.
Indstilling
Direktøren for Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
- at Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget drøfter, hvad de ønsker at anbefale Byrådet på baggrund af forvaltningens notat og oplæg omhandlende muligheder for og konsekvenser af at dispensere fra eller ændre regler i Styrelsesvedtægten omkring begrænsninger af frit skolevalg.
Beslutning
Et flertal i Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 24. marts at anbefale Byrådet at dispensere fra Styrelsesvedtægten for skoleåret 2025/2026 ved:
- At anbefale en dispensation for børn der søger ind på en anden skole end distriktsskolen, og som har søskende på denne skole. Dispensationen gives alene for skoleåret 2025/2026. Dispensationen medfører oprettelse af en ekstra klasse i henholdsvis Højene og Bagterp.
- At anbefale at dispensationen er enkeltstående, og at dispensation ikke kan komme på tale i kommende år.
- At anbefale, at der ikke foretages bygningsmæssige ændringer, men at klasserne skal rummes indenfor de nuværende fysiske rammer.
- At anbefale at økonomien for 2025 tilvejebringes via en tillægsbevilling, og at økonomien for de kommende år tilvejebringes via budgetprocessen
Derudover har Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget anmodet forvaltningen om at udarbejde en kommunikationsstrategi på området.
Erik Høgh-Sørensen (VL) stemte imod med begrundelsen ”Kunne ikke tilslutte sig flertallets indstilling, fordi en midlertidig/delvis dispensation ikke gælder lige for alle fremover. VL foreslår en generel søskendegaranti med permanente og let-kommunikerbare regler, der gavner kommunens bosætningspolitik.”
Matthias Holger Nielsen (C) deltog ikke i mødet.
Bilag
- Notat søskendegaranti
- Lokalefordeling på Bagterpskolen.pdf
- Lokalefordeling Vrå stueetagen
- Lokalefordeling Vrå første etage
- Oplæg BFU 240325.pdf
Kilde: Hjørring Kommune.
Link til relateret artikel
Beslutningen løser et akut problem, men det kan opstå hurtigt igen
Derfor er den eneste rigtige løsning at give alle forældre ret til selv at vælge skole til deres børn.
Det vil være et godt eksempel på selvforvaltning.
Individ før system, øget personlig frihed og øget personligt ansvar
-det er, hvad den nye værdibaserede borgerliste “Vision Hjørring 2050 – Demokratisk Forum” kæmper for.
Husk det på valgdagen 18. november i år, hvor vi skal vælge nyt byråd.