Landskabs- og landbrugsmuseet i Mosbjerg på Jerupvej 613 er en del af Vendsyssel Historiske Museum, og her sker der altid et eller andet, der er til at tage og føle på og få syn for sagen ved…
Ihvertfald var det, hvad der skete lørdag den 19. juni, da det lokale bilaug havde inviteret til bislyngning… Resultatet af biernes forårsindsats skulle høstes, og hvordan er det så lige det foregår…
Vejret var i sommerhumør, så meget endda, at de vingede væsener midt på formiddagen fornemmede torden i luften og derfor bogstaveligt talt var noget oppe på stikkerne for at forsvare det indsamlede forråd… Ihvertfald måtte handsker og beskyttelsestøj tage imod et betragteligt antal stik, hvilket forsinkede processen lidt…
Heldigvis kom ingen til skade, og jeg var heldig at opleve første runde bitavleindsamling, som foregik meget udramatisk…
Med røg passiviseres bierne så meget, at det er til at komme til tavlerne, som befries for bierne og transporteres ind på gården, hvor den videre proces foregår…
Her er det Helene og Flemming, som sørger for røgen, mens Lene har påpasselige fingre i tavlerne…
Tilgangen til biavlen er meget forskellig for de enkelte medlemmer af lauget… nogle er medlemmer, fordi de er generelt interesseret i natur og samværet til de ugentlige samlinger i Mosbjerg, andre er med for at blive klar til selv at blive biavlere og andre igen har indtil flere bistader hjemme i baghaven… fælles er de om at sikre et levende museum…
En af aktive biavlere fortæller:
”Da jeg for få år siden blev biavler, var årsagen den, at jeg ingen frugt fik fra mine blomme- og æbletræer. Jeg tænkte, at jeg da altid kunne have et enkelt bistade stående, så ville det måske løse mit problem. Jeg vidste intet om at holde bier, så jeg tilmeldte mig Bilaugets kursus, som var annonceret i dagspressen. Ved kursets start åbnede en helt nu og meget fascinerende verden sig for mig. Og denne verden udvidede sig og blev endnu mere fascinerende, da arbejdet i bigården startede. Det var nu ikke kun den faktiske viden om bierne, der var den store oplevelse. En lige så stor oplevelse var den skærpede opmærksomhed på naturen, som fulgte med arbejdet med bierne. Oplevelsen af blomsterne og planterne, himmel og vejr blev med et slag mere intens. En oplevelse, der for mange er en del af det at være biavler.”
Hele processen gentages til efteråret, når der afholdes høstmarked i Mosbjerg søndag den 8. august…
Her er det underoldermand Per og oldermand Mie, der gør tavlerne klar til slyngning…
Bierne forsegler selv cellerne for at beskytte honningen… Denne forsegling skal fjernes først… Det handler om vandindholdet, som skal være under 20% for at honningen kan holde sig..
Så bliver det ikke friskere… Har egentligt aldrig brudt mig om honning, men forårsversionen må gerne stå i mit køkkenskab til den daglige oppiften af en rugbrødsmad eller en klat i salaten eller måske til at vende små kartofler i… Mulighederne er uendelige… og står du og mangler et glas eller to af honningen fra Mosbjerg, så kan det købes i Museumsgade 3 i Hjørring…
Hvert år i april bliver der i Mosbjerg holdt kurser i biavl… Hold øje med Bilaugets hjemmeside, hvor du kan læse om bier, om honning, om opskrifter og aktiviteter…
Her kan du læse mere om Bilauget i Mosbjerg
Foto: Elling