Projektet, kaldet Biogarn, er finansieret af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Fiskeristyrelsen. Forskere fra DTU Aqua arbejder sammen med lokale fiskere for at teste de bionedbrydelige net lavet af PBSAT-polymer, en speciel type nedbrydelig plast, som skal bruges til torske- og rødspættefiskeri.
– De bionedbrydelige fiskenet er produceret i Asien og er primært designet til det asiatiske klima, som er meget anderledes end det europæiske, især her i Skandinavien. Derfor er det vigtigt at teste, hvilke materialer der fungerer bedst her. Heldigvis har fiskerne i Hirtshals været meget interesserede i at fortælle os, hvad de har brug for, siger Esther Savina, forsker ved DTU Aqua i Hirtshals.
– Som fiskere er det vigtigt for os, at nettene kan holde til fiskeriets krav. De net, vi har testet indtil nu, er ikke så holdbare som de traditionelle nylonnet, men vi bidrager gerne med vores viden og erfaring, så de bionedbrydelige net kan blive bedre. Det skal kunne betale sig praktisk og økonomisk, kommenterer Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening.
Tabte redskaber i havet kan føre til spøgelsesfiskeri, hvor nettene fortsætter med at fange fisk. Dsolve-projektet, som er norsk finansieret og ledet af UiT Norges arktiske universitet, overvåger, hvor hurtigt fiskenet nedbrydes på bunden af havnen i Hirtshals.
– Der er stor forskel på temperaturer og bakterier i europæiske farvande, så det er vigtigt at lære, hvordan bionedbrydelige net klarer sig forskellige steder, og hvor hurtigt de nedbrydes. Vi tester også i Tyskland, Kroatien, Norge og selvfølgelig her i Hirtshals. Indtil videre nedbrydes nettene ikke så hurtigt som forventet, men vi får værdifuld indsigt i, hvad der kendetegner et godt fiskenet, som på sigt kan udvikles til mindre miljøbelastende og funktionelle net, supplerer Rikke Petri Frandsen, lektor ved DTU Aqua i Hirtshals.
For Hirtshals Havn giver det god mening at deltage i arbejdet med at reducere plastikaffald fra fiskenet i havene.
– Plastikforurening fra fiskeriet er en stor udfordring, som ikke kan løses fra den ene dag til den anden,« siger administrerende direktør i Hirtshals Havn, Per Holm Nørgaard.
– Men hvis vi kan bidrage til, at folk bliver mere bevidste om, hvad der skal til for at reducere plastikforureningen af vores have – for eksempel ved at teste forskellige typer fiskenet i havnen eller sammen med fiskerne – er vi selvfølgelig mere end glade for at gøre det, slutter havnedirektøren.
Biogarn-projektet er finansieret af EMFAF og Fiskeristyrelsen.
Kilde: FiskerForum.