Af Bjarne Laustsen MF (S)
Blomstermarken 20
Støvring
I forbindelse med Corona-pandemien blev det tydeligt for mange, hvor vigtigt det er at kunne få et afbræk fra hverdagen med gode naturoplevelser. Man siger da også, at naturen er balsam for sjælen. En tur ud i det fri med et barn eller barnebarn er skøn i sig selv, og hvis man så kan få en fisk med hjem til aftensmaden, bliver den bare lidt skønnere.
Men fiskene er væk. Vi så det alle sammen da Berlingske forleden udkom med en billedserie af gold, livløs havbund. Det er desværre også den virkelighed, jeg hører fra de fiskere der henvender sig til mig. Og der er noget om snakken. DTU Aqua udkom for nyligt med en rapport, som afdækkede mængden af fisk nær de danske kyster – konklusionen var nedslående, men ikke overraskende: ”der er stort set ikke nogen fisk derude” kunne man høre fra chefforskeren.
Det er både skidt for biodiversiteten, og ærgerligt for den danske tradition der er, for at tage ud og fange en fisk til middagsbordet.Man skal ikke undervurdere, den store rekreative værdi det har, at man kan tage på tur for at nyde naturen og samtidig fange sig en fisk.
En del af årsagen til det her er selvfølgelig det dårlige danske vandmiljø. Det skal der gøres noget ved – og det gør regeringen også med Den Grønne Landbrugsaftale, Havplanen og Vandområdeplan 3. Det er initiativer vi skal give tid til at virke. Men i lyset de seneste rapporter og Berlingskes billeder, har vi også måttet sande, at situationen er mere akut, end vi troede. Derfor har Miljøminister Magnus Heunicke indkaldt eksperter og organisationer, for at sikre sig, at alle værktøjer bliver taget i brug.
Men problemerne kan ikke kun løses med det regeringen gør forvandmiljøet. Bestandene af sæler og skarver har vokset sig meget store, og står lige nu i vejen for fiskebestandenes mulighed for at blive bæredygtige på sigt. Der skal selvfølgelig være plads til både skarverne og sælerne i den danske natur, men det må ikke være sådan, at det bliver på bekostning af en sund fiskebestand – det er det desværre nu.
Selvom sæler ser søde ud, er de effektive rovdyr – og vi har efterhånden fået rigtig mange af dem. Foruden at den voksende sælbestand går i fiskernes net og ruser, og spiser en masse fisk, er det også et stort problem, at sælerne giver fiskene sælorm. Sælorme har f.eks. været stærkt medvirkende til, at der i dag næsten ikke er nogen torsk i Østersøen, og de udgør faktisk også en sundhedsrisiko for mennesker. I 2020 fik en mand i Danmark konstateret sælorm i næsten!
Man anslår, at der er 32.000 ynglende skarvpar i Danmark – og hertil kommer endnu flere til om vinteren. Det er alt for mange, hvis fiskene skal have en jordisk chance for at komme tilbage. Den førende forsker inden for skarver, Niels Jepsen fra DTU Aqua, har ligefrem sagt at: ”Vi kan glemme alt om et godt kystfiskeri med den nuværende bestand af skarver”. Det er vi nødt til at reagere på.
Hvis man ikke kan fange en skrubbe, en torsk eller en havørred tror jeg også, det får en negativ indflydelse på turismen. Mange tyskere kommer jo bl.a. herop om sommeren for at prøve at fange en fisk. Det jeg hører er, at de fleste må rejse skuffede hjem, for når ikke engang bierhvervs eller fritidsfiskerne herhjemme har held med at fange særlig meget – hverken på stang eller med garn – så er det endnu mere håbløst, og synd, for de tyske turister. Hvis det rygtes, at det ikke er til at fange fisk nær kysten i Danmark, er jeg bange for, at mange vil vælge at tage på ferie et andet sted.
Jeg har allerede henvendt mig til Fiskeriminister Jacob Jensen og Miljøminister Magnus Heunicke for at høre, hvad de vil gøre for at få nedbragt bestandene af sæler og skarver – for de skal ned. Det kan der være flere løsninger på. F.eks. kunne man givenemmere adgang til regulering, så tilladelserne bliver mere generelle og så fiskere kan dele deres reguleringstilladelser med jægere, eller man kunne give en mindre godtgørelse per nedlagt dyr. Jeg ser frem til at høre, hvad ministrene har af forslag.
Både sæler og skarver har tidligere været truede herhjemme – det skal de selvfølgelig ikke være igen. Men vi er nødt til at se på, om vi forvalter bestandene fornuftigt. Det må ikke være sådan, at fiskene bliver så pressede som vi ser nu, hvor blandingen af det dårlige vandmiljø og de mange skarver og sæler, gør at det stort set er umuligt at fange sig en fisk. Vi skal sørge for en fremtid uden skarver fulde af fiskeyngel, med frodige skove af ålegræs og uden mennesker med sælorm i næsen.
Der skal både være plads til mennesker og fisk, såvel som sæler og skarver, men de sidste skal reguleres.
Der var ingen pandemi det er scam
LOL Gøres “noget” og så nævne skarv og sæler, uden overhoved at nævne elefanten i rummet -Landbrugets enorme ødelæggelse af miljøet til lands, vands og i luften.
Der kommer ikke til at ske en S*** så længe det er politikerer som Jacob Jensen, Magnus Heunicke og Bjarne Lausten der styrer landet