Helt ligesom vi i dag nok også tænker, at Covid-19 ikke skal ødelægge julen, for som Peter Faber i 1848 skrev og som blandt andre Erik Paaske og Poul Reichhardt mange år senere sang: ”Rør blot ikke ved min gamle jul.”
I Hirtshals var der under besættelsen mange tyske soldater udstationeret, fordi Hirtshals Havn udgjorde et vigtig led i forsyningslinjerne til Norge. Særligt gennem de hårde isvintre, hvor det viste sig, at Hirtshals Havn modsat mange andre havne ikke frøs til, var netop denne havn vigtig.
Hirtshals Havn skulle derfor beskyttes rigtig godt, og til det formål blev ”Stützpunktgruppe Hirtshals” oprettet. Støttepunktsgruppen kom til at bestå af forskellige militære forsvarsanlæg: To hærkystbatterier, tre infanteristøttepunkter, en modstandsrede samt en forstærkerstation, der alle skulle bemandes af tyske soldater. De fleste soldater kom fra hæren, men der var også marinesoldater udstationeret i Hirtshals. Hele Hirtshals blev herudover omkranset af pansergrave, tonsvis af pigtråd og tusindvis af fodfolks- og panserminer strategisk placeret i minefelter. Et overblik over forsvaret i Hirtshals ses her på det tyske kort.
Selvom den massive tyske tilstedeværelse ikke just påvirkede julestemningen fra 1940-1944 i nogen positiv retning for de lokale, så skulle julen alligevel fejres – både blandt de lokale men altså også blandt de tyske soldater, der var afskåret fra at holde jul med deres familier hjemme i Tyskland. På billedet her ses fire tyske soldater samlet i Hirtshals ved juletid under besættelsen.
Mon der er særlige detaljer ved billedet, som du især hæfter dig ved?
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.