Lige nu er der syv danske steder på UNESCO’s verdensarvsliste, men der arbejdes på, at det bliver til otte.
Godsejerfamilien Rottbøll vil nemlig have Børglum Kloster optaget på listen, skriver TV2 Nord.
– Det vil forhåbentlig betyde flere besøgende, og det er jo det, vi regner med, og så ville vi også kunne bevare den her kulturarv, siger Anne Rottbøll, der er godsejerinde.
Verdensarvslisten er en samling af steder fra hele verden, som er udpeget til at være en del af verdens kulturelle arv. Lige nu er steder som pyramiderne i Egypten og Westminster Palace blandt andet at finde på listen, som du kan se her.
– Det vil selvfølgelig gavne os, men i særdeleshed også hele Nordjylland og hele Vendsyssel for det har vi set når vi har været rundt og besøge steder på UNESCO’s, at det har givet meget stor vækst, siger Anne Rottbøll.
Renoveringer venter
For at Børglum Kloster kan forbedre mulighederne for at blive optaget på verdensarvslisten, skal der renoveres og laves stier omkring klostret.
Derfor er der blandt andet blevet doneret 35 millioner kroner fra forskellige fonde til renoveringen af kirken. For renoveringerne er vigtige for optagelseschancerne.
– Det betyder rigtig meget, at man kan vise de steder, man søger fra, at de også er sunde og kan eksistere i lang tid, siger Anne-Marie Rottbøll, der er datter i familien, og som har samlet mange af fondsmidlerne ind.
Det er blandt andet revner omkring kirkens alterstol og loft, der skal udbedres, og så skal malingen på væggene have behandling. Men ikke alt skal udbedres. Det ujævne gulv i kirken får lov at blive.
– Man skal stadig kunne se de historiske tegn. Derfor må vi heller ikke rette gulvet herinde ud. Man skal kunne se, at gulvet efterhånden er sunket sammen, fordi gravene nedenunder knækker sammen, efterhånden som årene går, siger Anne-Marie Rottbøll.
Udover renoveringen af kirken skal der også laves stier rundt om klostret. Stierne skal kobles sammen med Hærvejen, som løber ned gennem hele Jylland. De skal laves i samarbejde med Hjørring og Brønderslev Kommune.
– Der bliver lavet tre ruter. En kort, en mellem og en lidt længere, og så går man sådan set rundt om klostret, siger Anne Rottbøll.
DANSKE STEDER PÅ UNESCO’S VERDENSARVSLISTE
– Roskilde Domkirke
– Kronborg Slot
– Stevns Klint
– Vadehavet
– Christiansfeld
– Jelling Monumenterne
– Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland
Ny forskning hjælper
Børglum Kloster har altid været anerkendt for at have haft en stor betydning i fortidens katolske miljø. Men ny forskning viser, at klostret har haft en endnu større rolle end hidtil anset.
I 1100-tallet var klostret moderkloster for hele Norden. Det var bindeleddet mellem Norge, Sverige, Skotland og Danmark og så til Paven i Rom.
– Det her har jo virkelig sat en streg under, at det her har været et magtfuldt sted og har jo dengang åbnet op for hele Norden til det katolske samfund, siger Anne Rottbøll.
– Det vil betyde rigtig meget, hvis det bliver bredt ud, at det har været sådan et sted. For vi bliver altid betragtet som udkantsdanmark, men i middelalderen lå vi i centrum i Norden, og derfor havde vi kontakten til Paven i Rom, siger Anne Rottbøll.
Lang proces
Før man kan blive en del af verdensarvslisten skal man på tentativlisten. Det er en liste, hvor kulturministeren skal acceptere ens plads. Og når man er kommet på den, skal UNESCO’s verdensarvskomite afgøre, om man derefter kan blive en del af deres prestigefyldte liste.
Børglum Kloster er endnu ikke på tentativlisten, men der bliver arbejdet på det. Hvis det lykkes at komme på den, kan familien Rottbøll håbe på, at de kan lave en ansøgning, når UNESCO næste gang åbner for ansøgninger. Det er i januar 2024.
– Det vil være fantastisk. Det er også svært, det ved vi. Man er nødt til at starte et sted, og det har vi gjort, siger Anne Rottbøll.
Kilde: TV2 Nord.