To skoleklasser fra Bindslev Skole er medvirkende til, at et spændende forskningsprojekt kan sættes i søen på Syddansk Universitet.
Sammen med Nordsøen Oceanariums Skoletjeneste har de nemlig været med ude og finde og indsamle et særligt svampedyr, som to forskere nu skal undersøge nærmere.
Der er tale om den såkaldte urnesvamp (Sycon ciliatum), som er blevet indsamlet i Hirtshals Havn. De skal nu sendes til Marinbiologisk Forskningscenter (SDU) i Kerteminde, hvor forskerne Hans Ulrik Riisgård og Lars Kumala skal blive klogere på svampedyret, som man ved ganske lidt om.
Der er sendt 30-40 urnesvampe afsted mod Fyn, som de 36 elever fra 4. og 5. klasse på Bindslev Skole har været med til at indsamle.
Kim Froulund Gøttler er skolekonsulent hos Nordsøen Oceanariums Skoletjeneste, og han glæder sig rigtig meget over, at eleverne og Skoletjenesten kan bidrage til forskning som dette.
”I Skoletjenesten underviser vi i virkeligheden, imens vi befinder os ude i den. At være med til at bidrage til et spændende forskningsprojekt giver eleverne en stor motivation for at dykke ned i havet og lære endnu mere om livet i Nordsøen sammen med os,” siger Kim Froulund Gøttler.
Vækker interesse for naturen
Det var formidler Kim Fogt fra Nordsøen Oceanarium, der ledte eleverne på sporet af urnesvampene i Hirtshals Havn.
”Vi er glade for, at vi sammen med eleverne kan bidrage til et projekt som dette. På den måde oplever eleverne på egen hånd, hvordan de kan bidrage til spændende og vigtig forskning om livet i havet. Vi håber og tror, at det er med til at vække deres interesse for naturen og åbne øjnene en smule for de muligheder, der er for at uddanne sig i og arbejde med havet,” siger Kim Fogt.
Man ved ikke meget om urnesvampe, som er en art af marinekalksvampe.
De lever på faste overflader i vandet og får næring ved at filtrere vandet for mikroskopiske planktonalger og fritlevende bakterier. Det gør de ved at suge vand ind via små åbninger i overfladen og ud gennem en større åbning. Det er netop den mekanisme, der blandt andet skal forskes i.
Forskerne Hans Ulrik Riisgård og Lars Kumala fra Syddansk Universitet vil nemlig måle, hvor meget vand urnesvampene filtrerer igennem kroppen, og hvordan svampen kontrollerer pumpehastigheden af vandet igennem sig.
Derudover vil de måle urnesvampenes stofskifte og vækst under forskellige fødeforhold.