Nu står badesæsonen igen for døren, og børnene skal igen ud at lege i vandet, men flere kan have brug for at få genopfrisket deres færdigheder.
Under coronanedlukningerne har mange børn holdt pause fra svømmeundervisningen og leg i svømmehallerne.
Det vil TrygFondens Kystlivredning lave om på. Her til sommer har de søsat en række øvelser, der skal hjælpe børnene med igen at være mere trygge og sikre i vandet, når de på de mange kilometer kyststrækning i Danmark eller under varmere himmelstrøg sydpå igen skal ud og bade.
– Sådan nogle øvelser her, man lærer at komme i vandet, man har det sjovt i vandet, så lærer man rigtig meget, det gør en kæmpe forskel, siger Lars Breum, der er kystlivredder for TrygFonden på Palmestrand i Frederikshavn.
Leg og læring hænger sammen
Øvelserne er alt fra skattejagt under vand for de ældste til at ligge på ryggen med hjælp og plaske med benene for de yngste. Øvelserne skal være en kompensation til den manglende svømmeundervisning i skolerne og svømmetræning i klubberne, som har været aflyst i lange perioder det sidste halvandet år.
– Det er ekstra vigtigt, at de evner, man ellers ville have lært, kan man få på en anden måde, så alle er trygge og har det godt, siger Lars Breum.
Leg og læring hænger sammen i øvelserne, som børnene kan lave både i svømmehallen og på strande rundt om i hele verden. Legen i vandet skal gøre børnene mere fortrolige med vandet, uden de opdager, at legen i virkeligheden er forklædt som træning.
– Det er præcis sådan her, at børn lærer at svømme ude i svømmeklubberne med lege, øvelser og have det sjovt og plaske, så det gør en forskel, siger Lars Breum.
Alle kan være med
TrygFondens Kystlivredning har lavet video af alle øvelserne på deres hjemmeside. Kystlivredderne på de danske strande vil gerne være med til at lære børnene øvelserne, men tanken er, at forældre skal kunne lave øvelserne med deres børn og derfor er de tilgængelige for alle. Og man kan komme i gang allerede i en tidlig alder øvelserne er lavet, så de letteste kan laves allerede fra børnene er tre år gamle.
– Det kræver ikke særlig meget at lære at svømme som barn. Hvis bare at børn har det sjovt med det de laver i vandet, så bliver de trygge, når man er tryg, er man kommet rigtig langt til at lære at svømme, siger Lars Breum.
De nordjyske strande, hvor man kan møde kystlivredderne er i Blokhus, Løkken, Tornby, Palmestrand, Sønderstrand og Tversted.
DE 5 BADERÅD
1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind bliver overfladevandet koldere og badedyr, gummibåde og luftmadrasser driver hurtigt til havs – og det kan skabe farlige situationer. Der er også øget risiko for brandmænd. Se på vandets bevægelser i vandoverfladen. Hvis bølgerne danner skum, kan du se, hvor skummet flyder hen og på den måde følge strømmen. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Vær altid opmærksom på strandens skilte og flag, der kan hjælpe dig med at sikkerhedsvurdere stranden.
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.
Kilde: TrygFonden, respektforvand.dk