Gennemsnitsalderen for boligejere i landdistrikterne er steget med 3,9 år det seneste årti.
Mens gennemsnitsalderen i landdistrikterne var 39,2 år i 2011, er den 43,1 år i 2021. Det viser en dugfrisk opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.
Ifølge Estate er der to væsentlige årsager til udviklingen. Den første handler om danskernes flyttemønstre.
-Især den yngre del af befolkningen ønsker at bosætte sig i storbyerne, og når man så bliver ældre og stifter familie, rettes fokus på ny mod luft, natur og godt med plads, som blandt andet findes på landet. Vi har en formodning om, at byboere ikke har lige så travlt med at komme ud af byen, som de havde for ti år siden, og at det er med til at bringe alderen op i landdistrikterne, siger Alexander Falck Winther, der er presseansvarlig i Estate.
Derudover er gennemsnitsalderen i den samlede danske befolkning steget det seneste årti. Gennemsnitsdanskeren var 39,8 år gammel i 2011, mens alderen er 41,5 år i 2021. Det svarer til en stigning på 1,7 år.
Det seneste årti er aldersgennemsnittet steget mest i de nord- og vestjyske landdistrikter, hvor stigningen har været henholdsvis 4,2 og 4,3 år.
Kigger man mod storbyerne, har udviklingen i gennemsnitsalder været væsentlig mere afdæmpet her. I Aarhus og hovedstadsområdet er aldersgennemsnittet blot steget med 0,2 år i perioden, i Odense er aldersgennemsnittet steget med 0,5 år – og i Aalborg er gennemsnitsalderen faktisk faldet med 0,5 år siden 2011.