Forskere fra DTU Aqua, Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet og en marinespecialist fra energiselskabet TotalEnergies har sammen igangsat et nyt biodiversitetsstudie, der skal være med til at øge viden om offshore-platformes påvirkning af livet i havet.
Det skriver TotalEnergies i en pressemeddelelse.
Ifølge Katrina Povidisa-Delefosse, der er senior environment advisor hos TotalEnergies Danmark og ph.d. i marinebiologi, peger hidtidig international forskning på, at offshore platforme spiller en vigtig rolle som “hotspots for dyrelivet”.
– Vi vil gerne forstå mekanismerne bag dette bedre. Studiet er en del af en større forskningsindsats, der søger at forstå og beskytte biodiversiteten til havs og økosystemerne i Nordsøen.
– Resultaterne vil øge vidensbasen og bidrage med data om platformene i Nordsøens effekt på biodiversiteten, siger hun i pressemeddelelsen.
Forskerne har nær Dansk Undergrunds Consortiums Skjold-felt, studeret hvordan fisk, især torsk, og havpattedyr opfører sig nær platformene.
– Målet er hjælpe med at beskytte og genopbygge bæredygtige bestande af fisk og dyreliv i Nordsøen, lyder det fra Jon C. Svendsen, der er seniorforsker ved DTU Aqua, i pressemeddelelsen.
Forskerholdet har indsamlet prøver og videomateriale, der overvåger fiskebestanden nær Skjold-feltet.
Der er også placeret en række avancerede undervandssensorer, der i det kommende år vil registrere dyrenes yngle- og fodringsadfærd.
I juni 2024 vil sensorerne blive indsamlet, hvorefter den store mængde data vil blive analyseret.
Kilde: Fiskeri Tidende.