På grunden står der i dag et nyt og energirigtigt hus, som kun kræver meget lidt vedligeholdelse af parret i Tornby.
– Når det blæser fra vest, kan vi høre bølgebruset fra havet. Skoven ligger lige udenfor døren, og der går heste og køer på markerne tæt på vores hus. Selv om vi bor i udkanten af en lille by, er det som om, vi bor midt i naturen.
Pædagog Trine Møller Høyby og styrmand Christian Sørensen flyttede i juni 2018 ind i et splinternyt hus på Nejstgårdvej i Tornby. Her er højt til himlen og masser af tumleplads for børnene Magnus og Viktor. Og med et nyt og næsten vedligeholdelsesfrit hus bliver der masser af tid til ture til skov og strand.
– Vi valgte at bygge et nyt hus, fordi Christian sejler og er hjemmefra i længere perioder. Vi har derfor ikke mulighed for selv at sætte et gammelt hus i stand. Og så er der jo også lige det med ældre huse, at der let kan dukke nogle uforudsete ting op. Der mangler måske lidt charme i et nyt hus, men det må komme hen ad vejen, efterhånden som vi får os indrettet, bemærker Trine Møller Høyby.
Hyggeligt boligkvarter
Familien roser miljøet i Tornbys nye boligkvarter. Her er en god blanding af forskellige huse, og her bor både ældre mennesker og unge børnefamilier.
– Godt nok er det stadig et nybyggerkvarter, men efterhånden er det en del år siden, de første huse blev bygget. Sammen med skoven giver det et hyggeligere miljø, end hvis det hele var bygget samtidigt på en flad mark.
Der går stadig nogle år, før skoleklokken ringer ind for Magnus og Viktor for første gang. Men til den tid kan de glæde sig over et lukket stisystem, der løber lige forbi huset.
– Det er virkelig trygt, at vi til den tid kan sende børnene afsted til skole og idrætshal, uden de behøver at krydse en trafikeret vej. Det var helt sikkert også et argument for, at vi valgte at bygge lige netop her.
Varmepumpe og solceller
Familien lagde vægt på at bygge energirigtigt, og efter rådgivning fra en byggesagkyndig valgte de at varme huset op med varmepumpe kombineret med solceller på taget. Det er de efter et halvt år i det nye hus rigtig godt tilfredse med. Ikke mindst, når de tænker tilbage på varmeregningen i deres tidligere hus fra 80’erne.
Også på andre områder viste det sig at være en god ide at alliere sig med en professionel rådgiver.
– Udgiften til den byggesagkyndige var helt sikkert pengene værd. For eksempel foreslog han, at huset skulle ligge et andet sted på grunden, end vi selv havde forestillet os. Med den nye placering får vi meget mere fornøjelse af lysindfaldet på grunden, og det er vi rigtig glade for i dag, fastslår Trine Møller Høyby.
Kilde: Flyt til Hjørring.