I efteråret 2022 blev der indgået en politisk aftale om fordelingen af frie midler under den europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF).
Her blev det bl.a. besluttet at afsætte 16 mio. kr. til projekter, der skal undersøge, hvordan bundslæbende redskaber generelt, og særligt bomtrawl, påvirker havmiljøet i Jammerbugt.
Publiceret 3. maj 2023
Fiskeristyrelsen har nu givet tilsagn til de to ansøgninger fra henholdsvis DTU Aqua og Aalborg Universitet på i alt ca. 15, 5 mio. kr. til at udføre projekter, der skal undersøge havmiljøet i Jammerbugt.
Projekterne indeholder en kortlægning af bomtrawlere og øvrige bundslæbende redskabers fiskeri i Jammerbugt. Fiskeriernes og redskabernes påvirkning af økosystemet, havmiljø og klima vil blive vurderet ud fra en række indikatorer for god miljøtilstand og bæredygtighed. Projekterne indeholder desuden samarbejde med fiskere, der har lokalkendskab til Jammerbugt.
Udover kortlægningen af bundslæbendes redskaber påvirkning af havmiljøet i Jammerbugt vil der også blive indsamlet viden om de socioøkonomiske effekter af fiskeriet for at give en vurdering af den samlede værdikæde – fra redskabstype, havbundshabitat og fiskeriressource i forhold til de fisk, fiskerierne er målrettet mod og den indtægt, der genereres ved det pågældende fiskeri.
Formålet med projekterne er at indsamle viden, der kan bidrage til vurderingen af Jammerbugt og på den baggrund at bidrage til udformningen af forvaltningsplaner for området.
Projekterne skal være gennemført med udgangen af 2023. Resultaterne af projekterne vil bl.a. blive tilgængelige på Fiskeristyrelsens projektbank, der indeholder en oversigt over afsluttede udviklings- og innovations projekter, som har modtaget støtte af fra den Europæiske Hav- og Fiskerifond.
Kilde: FiskerForum.
Det er så velbeskrevet, som det kan være.
Lægger man sammen og trækker fra, så laver man nogen skade, som måske ikke er helt fatal.
Resten er et: Du er så påståelig og et :Nej jeg er ikke.
Min egen holdning er, at jo mere forsigtig man er, jo flere fisk kan leve der. Så bliver det vel også nemmere at fange nogen på anden vis.
Mange nægter at fortå helt faktulle ting. Man har vidst langt fra før vikingetiden, at fisk holder af ujævn bund, genstande at stå ved, stå under og omvendt kunne gemme sig i.
Derfor er platforme som olierigge og vindmøller ogsågode opvækssteder ligesom kystsikring. Så linien burde være lagt også for Hirtshals, hollandske bomtrawlewre og sæler.
Biodiversitet i havet er langt flere fisk, der er lidt sværere at fange. Både torsk og rødspætter må godt opdage, de har en far og mor.
DEn bevilling er lidt som nogle har det visse typer kunst. Den virkelige er, at man er i stand til at lokke penge ud af folk.
Vil man have flere fisk, skal man pleje opvækstområderne og kan nogen gange få andre effekter. Jeg har lige set et par billeder fra Tversted. Skal man købe is, hvor man kunne ikke så længe siden, så skal man have mere end gummistævler på.
Man bør derfor lave kraftig kystsikring fx ved at købe et fjeld i Norge.
Og man gør i øvrigt heller ikke noget i limfjorden udover at sætte en flok muslinger og østers ud. Opvækstområderne er jo gemt bag diger. I de mindste kunne man åbne nogle stykker at dem med kun sand til at dyrke på.
Aalborgs ny front har allerede været oversvømmet fordi vandet vest fra trykkes derind. Vil man have flere fisk og færre oversvømmelser, må man åbne en god del af de indvundne lave enge og et stykke op i Ryåen.
Det kune måske endda være sjovt og kulturberigende med nogle rigtige fiskerbåde ved Saltum som tegn på, at Danmark var lidt mere i orden.