Hvordan vedligeholder jeg min grill i løbet af sommeren? Hvad skal jeg gøre, inden jeg stiller grillen væk? Hvordan sørger jeg for, at den ikke ruster væk? Der opstår mange spørgsmål, når sommeren og grillsæsonen ender. De spørgsmål står Bygma, landets største danskejede leverandør af byggematerialer, klar til at svare på.
– Når grillen skal stilles væk, oplever vi, at der opstår spørgsmål om, hvordan den skal gøres klar. Men vi oplever også, at nogen blot stiller grillen væk og glemmer alt om den. Og så er der en stor chance for, at grillen ikke er klar, når sæsonen starter igen, og at den ligefrem skal udskiftes, siger Jesper Wissing fra Bygma.
Sådan forlænger du grillens levetid
Det er ikke nødvendigvis løbende vedligeholdelse af grillen, man tænker på, når solen står højt på himlen og grillen sørger for aftensmaden. Men det gør det ikke mindre vigtigt. Hvis man løbende vedligeholder sin grill, kan man øge grillens levetid – og det gælder både dem i rustfri stål og de emaljeret.
– Et rigtig godt råd til vedligeholdelse til din grill er at anskaffe sig Napoleons 3 i 1 rens. Den har man brug for, når man skal passe på sin grill – ligegyldigt om man rengør den efter brug eller skal gøre den klar til efteråret og vinteren, fortæller Jesper Wissing og fortsætter:
– Når man bruger sin grill i løbet af sommeren, kan man med fordel bruge rensevæsken udvendigt tre til fire gange i løbet af sæsonen. Derudover gør en våd klud efter brug underværker. Herefter er det vigtigt at skelne mellem rustfri riste eller støbejernsriste indvendigt. En rustfri rist skal børstes ren efter brug – og en rist i støbejern skal også børstes ren efter brug, men hvis man samtidig smører risten med en neutral madolie, så undgår man rust.
Men man skal ikke blot se på grillen fra risten og op – det er også vigtigt, at man kommer ned under risten, lyder det.
– Den løbende vedligeholdelse indebærer også tømme bundbakken ofte. Hvis der opstår en fedtbrand, er det ofte på grund af snavs i bundbakken. Samtidig er det også en god holde øje med rust på brænderne, hvis man har en gasgrill. Skal gasgrillen stilles væk for vinteren, bør brænderne blive rengjort for rust. De skiftende høje og lave temperaturer gør, at rust har gode betingelser, lyder det fra Jesper Wissing.
Undgå grimme overraskelser
Når grillsæsonen går på hæld, kan man blive fristet til bare at tildække grillen og lade den stå hen over efteråret og vinteren. Men det er vigtigt, at den bliver gjort klar. Så undgår man grimme overraskelser.
– Det bedste råd jeg kan give er, at man ikke skal sætte betrækket på ens grill og lade den stå. Så kan det ende med, at man får sig en grim overraskelse, når forårets første pølser skal på grillen, siger Jesper Wissing og fortsætter:
Det er derimod en god idé at tage fat i en våd klud, et gammelt viskestykke og Napoleons 3 i 1-rens og rengøre grillen grundigt. Når det er tørret, kan man med fordel smøre de rustfri dele af grillen med en protector.
Tænk over vinter-placeringen
Når grillen er gjort klar til sin velfortjente pause efter de mange sommer-måltider og maden skal laves i det indendørs køkken, så er det vigtigt at tænke over, hvor man placerer den.
– Når man skal finde et sted, hvor grillen skal stå i vinterhi, er det en god idé at finde et sted, der er tørt og isoleret. På den måde undgår man fugt, der kan resultere i rust, er Jesper Wissings afsluttende bemærkning.