Efter de senere års massive besparelser i Hjørring bør byrådet selv udvise mådehold og spare millionudgiften til fire byrådsmedlemmer, foreslog Erik Høgh Sørensen fra Vendelbo-Listen og Frode Larsen fra Dansk Folkeparti .
Forslaget er fair og fremsat med rettidig omhu i god tid inden valget 18. november 2025. Alle partier og lister kan på lige fod risikere at miste mandat(er).
Reduktion fra 31 til 27 skader ikke demokratiet jævnfør erfaringerne fra bl.a. Horsens Kommune, hvis byråd har haft 27 medlemmer i flere valgperioder.
Horsens Kommune er med sine ca. 97.500 indbyggere væsentlig større end Hjørring (ca. 63.500 indbyggere), så om noget skulle der være et demokratisk problem i Horsens.
Dette er imidlertid ikke tilfældet ifølge Horsens-byrådsmedlem Michael Nedersøe.
Der er otte partier repræsenteret i henholdsvis både Hjørring og Horsens byråd.
Administrationens bemærkninger til punktet:
Byrådet kan lovligt træffe beslutning om at ændre Byrådets medlemstal i overensstemmelse med forslaget.
En beslutning om at ændre Byrådets medlemstal skal vedtages senest d. 1. august i valgåret, for at få virkning fra førstkommende valgperiode.
Administrationen henleder imidlertid Byrådets opmærksomhed på, at Byrådets medlemstal skal fremgå af Hjørring Kommunes styrelsesvedtægt.
En ændring af medlemstallet forudsætter derfor en ændring af styrelsesvedtægten. En ændring af styrelsesvedtægten skal undergives 2 behandlinger i Byrådet med mindst 6 dages mellemrum.
Under punktets behandling, må Byrådet tage stilling til, om Byrådet ønsker at foretage sig yderligere i sagen, herunder om Byrådet anser sagen for at være tilstrækkeligt belyst til at træffe beslutning.
Ønsker Byrådet forholdet yderligere belyst, kan sagen henvises til forberedelse i Økonomiudvalget, hvorefter sagen må forlægges Byrådet til beslutning efterfølgende.
Såfremt Byrådet ønsker en ændring af Byrådets medlemstal, forudsætter dette, at Byrådet samtidig træffe beslutning om igangsættelse af en ændring af styrelsesvedtægten.
Lovgrundlag
Lov om kommuners styrelse §11, stk. 1,1. pkt.
Bestemmelsen omhandler den såkaldte initiativret og medfører, at ethvert byrådsmedlem har ret til at få en sag optaget på dagsordenen på det førstkommende byrådsmøde – forudsat at anmodningen er fremkommet rettidigt jf. forretningsordenen §3, stk 1.
Fremsættes anmodningen ikke rettidigt (dvs. senest 8 dage forud for et ordinært byrådsmøde) må sagen afvente den næstkommende møde.
I forhold til dagsordenen bemærkes, at det er Byrådet, der fastsætter den endelige dagsorden, således at den af borgmesteren udsendte dagsorden alene har karakter af et udkast.
Borgmesteren kan derfor ikke afvise at optage rettidigt indkomne sager på udkastet til dagsordenen, eksempelvis under henvisning til, at der bør tilvejebringes yderligere oplysninger.
Indstilling og debat
Direktionen indstiller, at anmodningen drøftes.
Det blev da også livligt debatteret, hvorefter borgmesteren roste initiativtagerne for at have sat emnet til debat.
Under punktets drøftelse var der indlæg af blandt andre Jørgen Bing (SF), Mai-Britt Beith (S) og Jørgen Christensen (V), Børge Bech (S), Claus Mørkbak Højrup (V), Mathias Holger Nielsen (C), Thomas Klimek (S) samt Per Møller (C).
Allerede i 2020 fremlagde de dengang tre medlemmer fra Det Konservative Folkeparti et lignende forslag i forbindelse med budgetforhandlingerne. Dengang fik forslagsstillerne, hvad der på godt dansk hedder en kold afvaskning. Vil I spare på demokratiet, lød det bl.a. fra et par af de politiske kollegaer. Og det har Per Møller så siden gået og tænkt lidt over.
– Her mere end 4 år efter, jeg og vi konservative foreslog at spare på demokratiet, så må jeg erkende at jeg er blevet lidt klogere. Den forhenværende socialdemokratiske statsminister Jens Otto Kragh sagde, at man har et standpunkt til man tager et nyt, lød det onsdag aften fra Per Møller.
– For mig er demokrati en grundlæggende menneskeret. Jeg er yderst taknemmelig for at bo i et af verdens få steder hvor der er et ægte demokrati, og jeg vil knokle for at sikre alle retten til at deltage og blive inkluderet i beslutningsprocesserne.
– Sagt i al stilfærdighed, så tror jeg ikke der er brug for færre lokalpolitikere omkring det her bord til at repræsentere alle dem, der elsker at bo og leve livet i Hjørring Kommune.
– Måske er der bare brug for færre partier og lister, og flere der læner sig frem og kæmper for fremskridt, velstand og velfærd i vores allesammens kommune, konkluderede gruppeformanden fra Det Konservative Folkeparti.
Afslutningsvis erklærede Per Møller dog, at Det Konservative Folkeparti i Hjørring Kommune fortsat er klar til igen at drøfte forslaget i Økonomiudvalget.
Initiativretspunktet fik imidlertid kun 2 stemmer for og blev derved med overbevisende flertal nedstemt onsdag aften.
Se hele byrådsmødet eller bare ovenstående punkt 16 her hos Hjørring Kommune.