Danmarks Naturfredningsforening vil rejse en fredningssag i området ved Skallerup Indlandsklitter. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om udvalget kan anbefale Byrådet, at Hjørring Kommune er medrejser af fredningssagen, og at der arbejdes videre med scenarie 2.
Sagsfremstilling
Danmarks Naturfredningsforening ønsker at rejse en ny fredningssag i området ved Skallerup Indlandsklitter, Nørlev og Kærsgård Stand. En fredning vil fastsætte nogle helt særlige bestemmelser for bevarelse af områdets landskab, naturværdier, bebyggelse, rekreative tiltag og offentlighedens adgang. Området indeholder et stort sammenhængende klitlandskab med mange værdifulde plante- og dyrearter, men også arealer med dyrkede marker omkranset af natur. Fredningen vil fokusere på at bevare og forbedre områdets natur- og landskabsværdier samt at konvertere dyrkede marker til natur.
Der er i den forudgående dialog med Danmarks Naturfredningsforening skitseret to scenarier, der kan arbejdes ud fra. Afgræsningerne er ikke endelige, men det er arbejdsområder, der arbejdes ud fra. Et fredningsforslags afgræsning kan som udgangspunkt mindskes under processen, men er svære at øge. En fredning, som arealmæssigt svarer til scenarie 2, kan potentielt involvere op til 215 lodsejere.
Scenarie 1: Fredning af nye arealer. Se bilag 1 og 2
Fredning af udelukkende nye arealer, som støder op til de eksisterende fredninger. Arealerne består af eksisterende natur samt marker i omdrift.
Scenarie 1 vil skabe et nyt fredet område på op til 424 ha samt konvertere op til 119 ha mark til natur.
Scenarie 2: Fredning af nye arealer og revision af gamle fredninger. Se bilag 1 og 3
Fredning af nye arealer samt en revision af de eksisterende 6 fredninger fra 1950-1980’erne. En revision af de eksisterende fredninger vil give et opdateret og ensartet administrationsgrundlag både for lodsejere og myndigheder, hvilket vil forbedre forvaltningen af fredningerne.
Scenarie 2 vil skabe et nyt fredet område på op til 1.314 ha og konvertere op til 162 ha mark til natur.
De eksisterende fredninger indeholder bl.a. de særprægede Skallerup Indlandsklitter, den gamle kystskrænt Lien samt Kærsgård Strand og Vandplasken, som har en helt unik flora og fauna. Området er sandsynligvis det sted i Danmark med flest sjældne plantearter.
Kommunens rolle:
Hvis kommunen indgår som medrejser af fredningssagen, vil kommunen have medindflydelse på fredningens indhold og afgrænsning, hvilket har betydning for den efterfølgende forvaltning af fredningen, som kommunen er forpligtiget til at gennemføre. Hvis Hjørring Kommune ikke er medrejser af fredningssagen, vil Danmarks Naturfredningsforening rejse sagen alene.
Uanset om Hjørring Kommune er medrejser eller ej, vil kommunens erstatningsbidrag forblive det samme (se også afsnittet om økonomi), og kommunen vil skulle holde tilsyn med arealerne, udtale sig i forbindelse med dispensationsansøgninger, samt pleje naturen i samarbejde med lodsejerne.
Perspektiver og synergier:
Med en ny fredning vil Hjørring Kommune kunne løfte flere af de målsætninger, som ligger indenfor Aftale om et Grønt Danmark, som regeringen indgik med en række aktører, den 24. juni i år (grøn trepart). Herunder udtagning af landbrugsjord for nedbringelse af klimagasudslip, kvælstofreduktion, store sammenhængende naturområder til gavn for biodiversiteten, samt målene fra aftalen om at bringe Danmarks natur i god tilstand og at mindst 20 pct. af Danmarks landareal skal være beskyttet natur.
Hvis Hjørring Kommune bliver medrejser af fredningssagen, er der mulighed for at inddrage Ministeriet for Grøn Trepart, med henblik på et fælles fredningsprojekt af national betydning i et samarbejde mellem ministeriet, Hjørring Kommune og Danmarks Naturfredningsforening. Scenarie 2 vurderes at have gode argumenter for et fælles samarbejde, grundet særligt værdifulde naturområder.
Fredningen vil være helt i tråd med retningslinjerne i kommuneplanen og kommunens naturpolitik, der netop har mål om at skabe større sammenhængende naturområder.
Proces for fredningsforslag:
- I juni 2024 afholdte Danmarks Naturforening sammen med Hjørring Kommune det første lodsejermøde, hvor 215 lodsejere var inviteret. Omkring 80 lodsejere deltog i mødet. På mødet var information om fredninger, området og tid til spørgsmål. Lodsejerne blev opfordret til at kontakte Danmarks Naturfredningsforening eller Hjørring Kommune, hvis de havde spørgsmål til fredningen under processen. Mødet var velafviklet, lodsejerne tog godt imod informationen og stemningen var overvejende neutral til positiv.
- Byrådet beslutter om Hjørring Kommune skal være medrejser af fredningen (her er vi nu).
- Der udarbejdes et fredningsforslag, som indsendes til fredningsnævnet i 2025/2026.
- Fredningsnævnet udsender fredningsforslaget til alle ejere, myndigheder og organisationer med en væsentlig interesse i sagen. Fredningsnævnet indeholder mindst ét offentligt møde under processen.
- Lodsejere, myndigheder og organisationer har mulighed for at komme med indsigelser og krav om erstatning.
- Fredningsnævnet afgør om fredningen skal gennemføres og fastsætter erstatning til ejerne.
- Afgørelsen kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Lovgrundlag
Naturbeskyttelseslovens Kap 6. Fredning. Herunder fremgår det blandt andet i §33, stk. 3 ‘En fredningssag kan rejses af miljøministeren, kommunalbestyrelsen eller Danmarks Naturfredningsforening.’
Kommuneplanen
Hjørring Kommunes Naturpolitik
Økonomi
Jf. § 49 stk. 3. i Naturbeskyttelsesloven afholder staten tre-fjerdedele og kommunen én fjerdedel af erstatningen i en fredning. Jf. § 49 stk. 5 kan Miljø- og Fødevarerklagenævnet bestemme, at staten skal afholde ni tiendedele af erstatningen mv, hvis fredningen har national betydning og erstatningen overstiger 2 mio. kr.
Der udbetales en skattefri erstatning til alle lodsejere, som svarer til nedgangen i handelsværdien, dog ikke offentlige lodsejere.
Danmarks Naturfredningsforening har lavet et budgetoverslag for erstatningerne af de 2 fredningsscenarier, se også bilag 1.
Omkostningerne til scenarie 1 udgør overslagsmæssigt 10,286 mio. kr.
Omkostningerne til scenarie 2 udgør overslagsmæssigt 13,933 mio. kr.
Gennemføres en fredning vil omkostningerne til naturpleje skulle afholdes af de midler, der er afsat til pleje af fredninger i kommunens budget.
Sundhed
At kunne færdes i store enestående naturområder understøtter både den fysiske og mentale sundhed.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Byrådet, at Hjørring Kommune er medrejser af fredningssagen, og
- at der arbejdes videre med scenarie 2.
Historik
Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025, 5. november 2024, pkt. 8:
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der arbejdes videre med scenarie 2 og at Hjørring Kommune er medrejser af fredningssagen.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. november 2024, pkt. 10:
Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.
Søren Smalbro deltog ikke under punktets behandling.
Bilag
- Bilag 1 – Foreløbigt budgetoverslag for scenarie 1 og 2
- Bilag 2 – Kort over scenarie 1
- Bilag 3 – Kort over scenarie 2
- Bilag 4 – Præsentation fra lodsejermøde, juni 2024
Foto: Danmarks Naturfredningsforening.
Kilde: Hjørring Kommune.