I forbindelse med vedtagelsen af budget 2022-2025 blev der afsat anlægsmidler til en VVM-redegørelse for undersøgelse af muligheden for nyt indvindingsfelt, med 0,500 mio kr. i 2022 og 1,000 mio kr. i 2023.
Der opleves stor efterspørgsel efter sand til sandfodringsformål med henblik på at beskytte kyster, ejendomme og infrastruktur imod kysterosion. Efterspørgslen kommer primært fra sandfodringsprojektet, der drives i et samarbejde imellem Hjørring Kommune og ca. 2000 private lodsejere (12 Grundejerforeninger og Skallerup Seaside Resort). Projektet står for sandfodring på erosionsudsatte kyststrækninger på Hjørring Kommunes vestvendte kyst (Nr. Lyngby, Mårup, Harerenden, Skallerup og Nørlev).
Projektet er afhængig af, at have adgang til sandforekomster med indvindingstilladelse til kystbeskyttelsesformål. På nuværende tidspunkt baserer projektet sig på sand fra oprensningen af indsejlingen til Hirtshals Havn. Oprensningen af indsejlingen udgør i størrelsesordenen 300-400.000 m3 årligt. Sandfodringsprojektet har en tilslutning, der økonomisk rækker til ca. den dobbelte mængde sand i forhold til oprensningen.
Der er således allerede nu en bindende efterspørgsel efter sand til kystbeskyttelsesformål på kommunens vestvendte kyst, der overstiger den fulde mængde, der oprenses i indsejlingen til Hirtshals Havn.
Herudover er der også ønske om, at sand fra indsejlingen til Hirtshals Havn føres forbi havnen (”by-passes”), således sandet kan bidrage til kystprofilerne langs Hjørring Kommunes nordvendte kyst. Behovet for ”by-pass” er stort, idet der opleves væsentlige problemer med erosion i området omkring Uggerby og Tversted.
Der er derfor behov for at kunne øge adgangen til sand til sandfodring ud over den mængde, der i dag er til rådighed via oprensning af indsejlingen til Hirtshals Havn.
Et nyt marint indvindingsfelt kræver, at der gennemføres en ansøgningsprocedure, der bl.a. inkluderer eftersøgningsrapport efter råstoffer på søterritoriet samt udarbejdelse af VVM redegørelse. I VVM redegørelsen vil der bl.a. være fokus på at identificere en relevant sandressource udenfor det aktive kystprofil samt at identificere diverse beskyttelsesinteresser, således disse kan friholdes som fremtidigt indvindingsområde. Dette kunne f.eks. være vigtige områder for fiskeri eller opvækst af fiskeyngel. Anlægsbudgettet til at tilvejebringe et marint indvindingsfelt søges således frigivet.
Kystdirektoratet ønsker tilsvarende et nyt marint indvindingsfelt med henblik på at kunne foretage den årlige sandforing ved Lønstrup. Administrationen har kontaktet Kystdirektoratet med henblik på at iværksætte samarbejde omkring løsningen af behovet for tilvejebringelse af et indvindingsfelt.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Økonomi
Der er samlet afsat 1,500 mio kr. til anlægsprojektet marint indvindingsfelt. Budgettet er periodiseret med 0,500 mio. kr. i 2022 og 1,000 mio. kr. i 2023. Med denne frigivelsessag søges anlægsbudgettet for 2022 frigivet.
Bilag: Ingen
Direktionen indstiller,
- Byrådet at meddele en anlægsudgiftsbevilling på samlet 0,500 mio. kr. til projekt marint indvindingsfelt, og
- at anlægsudgiftsbevillingen finansieres ved frigivelse af det afsatte rådighedsbeløb i budget 2022 på 0,500 mio. kr. til marint indvindingsfelt.
Historik
Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025, 5. april 2022:
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at indstillingerne følges.
Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 20. april 2022:
Økonomiudvalget anbefaler, at indstillingen følges.
Thomas Klimek, Per Møller og Louise Bilde Hvelplund deltog ikke i mødet.
Kilde: Hjørring Kommune.