En tur fra Danmark til Sverige over Kattegat på et såkaldt hydrofoil-board på mellem otte og ti timer. Det lyder næsten for skørt til at være sandt. Men ikke desto mindre er det lige netop det, Casper Steinfath fra Klitmøller forsøger at fuldføre søndag.
Den bare 27-årige hydrofoil-surfer forlod Grenaa Havn lidt før klokken 9.00 søndag morgen, og tog de første padletag mod Sveriges kyst. Skulle det lykkedes Casper Steinfath at komme frem til byen Bua, cirka 20 kilometer nord for Varberg på den svenske kyst, vil han være den første person, der har formået at krydse Kattegat på et hydrofoil-board.
– Det vil være en rigtig fin bedrift af Casper, hvis det lykkedes ham at komme frem, siger Mick Knive Anderson.
Han er formand for SUP Sæby, som er en klub for surfere, der står på stand-up-paddle-boards (SUP).
Et hydrofoil-board kan sammenlignes med et SUP-board, men er noget mindre og har en helt særlig finne under boardet. Den finne gør boardet i stand til udnytte energien i bølgerne til at skabe fremdrift. Det fortæller Mick Knive Anderson.
– Efter han har taget de første padletag, og boardet kommer op på en vis hastighed, vil boardet rejse sig fra havoverfladen og kun være forbundet med vandet via en tynd finne, der stikker cirka en meter ud under boardet, siger han.
På den måde kan et hydrofoil-board nå hastigheder på mellem 15 og 20 kilometer i timen.
Casper udforsker grænsen
Ifølge formanden for SUP Sæby har vind og vejrforholdene meget indflydelse på, hvordan det kommer til at gå for Casper Steinfaths jomfrutur.
– Alt handler om vejret på længere ture over åbent hav. Hvis vejrforholdene skifter, kan det blive næsten umuligt for Casper at nå hele vejen til Sverige, siger Mick Knive Anderson, der tidligere har trænet med Casper Steinfath.
Tidligere har Casper Steinfath krydset Skagerak fra Hirtshals til Kristianssand på cirka 18 timer. Det var en tur på 147 kilometer. Set med de briller er dagens tur ikke helt så omfattende, med sine cirka 120 kilometer. Men det er ikke nogen nem bedrift.
– Alt skal gå planmæssigt, og forholdene på havet skal helst ikke ændre sig særlig meget, før det kan blive svært at komme frem, siger Mick Knive Anderson.
Han vil følge med i Casper Steinfaths tur i løbet af dagen. Du kan gøre det samme lige her.
– Casper udforsker hele tiden, hvor grænsen er for hydrofoil-surfere, og det er jo vildt fedt at se, hvor langt man han kan tage det, siger han og fortsætter:
– Det er inspirerende.
Med på turen har Casper Steinfath en følgebåd med navigatører og livreddere, der skal sikre, at turen foregår sikkert.
Kilde: TV2 Nord.