Af Josephine Cetti
chefstrateg i Nordea
Jeg hedder Josephine Cetti, og jeg er chefstrateg i Nordea. Her har jeg ansvaret for at lægge investeringsstrategien for bankens kunder. I mit daglige arbejde forsøger jeg at være på forkant af samspillet mellem udviklingen i den globale økonomi og de finansielle markeder. Det indebærer også et fokus på tendenserne inden for geopolitik, indtjeningen i virksomheder og udviklingen i pengepolitikken.
Onsdag kom Donald Trumps længe ventede planer for toldsatserne. Størrelsen og omfanget var værre end ventet og derfor en negativ overraskelse for de finansielle markeder. Nu går forhandlingerne i gang, og vi formoder, at de endelige toldsatser lander på et lavere niveau, end hvad der er lagt op til på nuværende tidspunkt. Men vejen derhen kan komme til at skabe yderligere volatilitet og usikkerhed på markedet, og det kommer også til at tage tid før vi har det endelige udfald. Trods fortsat usikkerhed anbefaler vi, at man bevarer roen og holder fast i sin investeringsstrategi.
Aktiemarkeder under pres
Aktiemarkederne reagerede negativt på Trumps nye toldsatser. Japanske aktier faldt 2,8 pct., det kinesiske Hang Seng indeks faldet 1,5 pct. og de fleste indeks i Europa er nede mellem 1 og 3 pct. De amerikanske aktier forventes også at falde på åbningen senere i dag og det amerikanske teknologiindeks Nasdaq ser ud til at falde mellem 3-4 procent ved åbningen og S&P 500 -3,5 procent. Som det ofte er tilfældet, når aktierne falder, søger investorerne mod sikker havn og køber obligationer og japanske yen. Meget kan dog nå at ske i løbet af dagen og aftenen.
Der er ingen tvivl om, at handelsbarrierer, såsom toldsatser, er negativt for verdenshandlen og den globale økonomi. Hvis de nye toldsatser viser sig at være permanente, vil det øge inflationen og have en negativ effekt på væksten i USA. Derfor giver det mening, at markederne umiddelbart reagerer negativt. Selvom vi nu har lidt mere konkret at forholde os til, når det kommer til told, så ændrer gårsdagen ikke på det faktum, at den usikkerhed der har tynget markederne, stadig er der. Og vækstudsigterne er heller ikke blevet mindre usikre – tværtimod.
Det er dog vigtigt at huske, at Trumps drejebog hidtil har været at lægge hårdt ud og dernæst trække i land senere i forhandlingsprocessen. De toldsatser der blev annonceret onsdag er et udgangspunkt for forhandlinger, og det har både Trump og finansministeren Scott Bessent kommunikeret til medierne adskillige gange. Så det er for tidligt at drage for negative konklusioner trods det skuffende udfald i går.
Nu har USA lagt ud
Over de seneste uger har markederne ventet ængsteligt på, hvad Trump ville komme med på ”Liberation day” 2. april. Aktierne er faldet forud for begivenheden, så investorerne var til dels forberedt på et negativt udfald. Men der har været en tendens til, at markedet har set hans mange toldtrusler som et bluff, og derfor kom det som en negativ overraskelse, at han lagde forholdsvis hårdt ud.
Men hvad var det helt konkret der blev annonceret? Trump introducerede en ny told på 10 pct. på stort set al import gældende fra 5. april. Oveni det indførte han separate og individuelle toldstigninger på de fleste handelspartnere, som vil træde i kraft 9. april.
Måden de individuelle toldstigninger er blevet beregnet på, har vakt stor undren, og det er særligt mange af de asiatiske lande, som er blevet pålagt meget høje toldsatser. For eksempel vil Japan blive pålagt en told på 24 procent og Vietnam 46 procent. Kina, som tidligere i år blev pålagt en told på 20 procent, fik endnu en told oveni på 34 procent.
Tolden på EU er på 20 procent og 10 procent på Storbritannien, hvilket var som forventet af de fleste markedsaktører.
Trump har allerede indført toldstigninger på Canada og Mexico og på aluminium, stål og biler, så disse lande og varegrupper var ikke omfattet de nye toldstigninger. For Canada og Mexico gælder handelsaftalen USCMA fortsat, og det var lidt en lettelse, at der ikke kom yderligere der. Der var også andre områder som blev undtaget.
Trump har tidligere truet med told på kobber, medicinalprodukter, halvledere og kritiske mineraler, men de områder blev heller ikke omfattet af de nye toldsatser. Det kan dog stadig nå at komme, men ikke desto mindre var det en af de positive overraskelser i gårsdagens udmeldinger.
Forhandlingerne går i gang
Det næste skridt bliver at se, hvordan handelspartnerne reagerer. Kommer de med gengældelsestold som modsvar, eller vil andre lande sætte deres toldsatser ned? Kina og Europa og mange andre lande for den sags skyld har indvilliget i forhandlinger, men bryder forhandlingerne sammen, så har de meldt tydeligt ud, at de vil være klar med nye toldsatser på amerikanske varer. Og hvis det sker, så vil Trump følge trop og hæve de amerikanske toldsatser yderligere. Og så er handelskrigen for alvor brudt ud.
Der er dog en pæn sandsynlighed for, at modsvaret fra mange lande vil være at sænke deres handelsbarrierer. Ifølge pressemeddelelsen fra Det Hvide Hus så kan USA’s toldsatser i så fald reduceres eller fjernes helt. Vietnam og Israel kom allerede med de første udspil, inden præsident Trumps udmelding i går ved at sænke egne toldsatser på amerikanske produkter markant, så spillet er allerede i gang.
Hvis USA holder ord og sænker tolden som følge af dette, kan det betyde, at andre handelspartnere bliver mere interesseret i at sænke deres handelsbarrierer. Dette kan føre til en positiv spiral, og hvor mærkeligt det end måtte lyde på nuværende tidspunkt, kan dette resultere i at handelsbarriererne faktisk kommer ned over de kommende år, i forhold til hvor de var før Trumps anden embedsperiode. Det er dog noget optimistisk allerede at drage den konklusion, omend det ikke kan udelukkes.
For nuværende er vores hovedscenarie at toldsatserne vil stige under Trump, men at de ikke bliver lige så høje som udspillet i går.
Hvordan skal man forholde sig som investor?
På trods af den nuværende udfordrende situation er det vigtigt, at man holder sig for øje, at tingene kan ændre sig meget hurtigt – især hvad angår den nuværende amerikanske administrations politik. Der er stor usikkerhed lige nu, men kommer der den mindste form for opblødning, kan aktiekurserne hurtigt stige igen.
Lige nu er stemningen meget pessimistisk, og der er også en risiko for, at al usikkerheden begynder at have en negativ effekt på den amerikanske økonomi. Selvom Trump har sagt at amerikanerne må og vil acceptere ”pain before gain”, så tvivler vi på, at det holder i praksis.
Trump har en smertegrænse for hvor meget aktiemarkederne må falde, og hvor meget den økonomiske aktivitet må gå ned i gear. Og selvom hans retorik er meget ideologisk, så har de sidste måneder – med utallige flipflops når det kommer til holdninger – vist, at han i sidste ende er forholdsvis pragmatisk. Som sagt tidligere i løbet af de sidste par uger, er vi ikke sikre på at korrektionen på markedet er overstået.
Der kan derfor opstå nogle gode købsmuligheder for de lidt modige investorer. Men vi synes, det er for tidligt nu, da vækstudsigterne er for uklare. Vores anbefaling er, at man bevarer roen, ikke foretager store omlægninger i sin portefølje og holder fast i sin investeringsstrategi.
Lyt til Nordeas podcast om emnet ”Aktiefald og Handelskrig”