Af Christa Nolde
Pilgårdsvej 71
Vrensted
En ide om genetablering af Ingstrup Sø er blusset op igen – og det er der god grund til. Lokalt har ønsket eksisteret i mange år, og med den grønne trepartsaftale er der nu en oplagt anledning til at tage næste skridt og gå i gang med at undersøge mulighederne.
Ingstrup Sø dækkede tidligere 265 hektar mellem Ingstrup, Vrensted og Thise, før den i årene 1950-53 blev afvandet og kultiveret med støtte fra Statens Landvindingsudvalg. Dengang var formålet at skabe arbejdspladser og udvide landbrugsarealerne. Området afvandes gennem drænrør og kanaler gennem pumpestationen til Ry Å.
I dag ved vi, at iltning af store mængder organisk stof i den tidligere søbund vil høre op, hvis arealerne igen bliver dækket af vand. Desuden vil en større sø også kunne bidrage til at begrænse landbrugets udledninger af gødningsstoffer via Ry Å til Limfjorden.
I et nyt afsnit af DR programmet ” Giv os naturen tilbage”, forklarede professor Stiig Markager, hvordan søer fungerer som naturlige filtre, hvor kvælstof fra omkringliggende marker nedbrydes gennem såkaldt ”kvælstofånding”. Det vurderes, at 80-90 procent af kvælstoffet forsvinder gennem denne proces.
En genetableret Ingstrup Sø kunne både fungere som rekreativt område og styrke friluftslivet.
Den tørlagte Ingstrup Sø er tidligere af Hjørring og Brønderslev Kommuner udpeget som potentielt naturområde.
Som led i den aktuelle grønne trepartsaftale er mulighederne for at indtænke Ingstrup Sø særdeles relevant. Det vil være en gevaldig gevinst både lokalt og nationalt.
Borgerlisten “Vision Hjørring 2050 – Demokratisk Forum”, som jeg er byrådskandidat for, støtter ikke kun det fantastiske forslag om at genoprette Ingstrup Sø, men generelt projekter, der genopretter naturen, beskytter miljøet og fremmer biodiversiteten mange andre steder i Hjørring Kommune.
Ideen om at integrere projekterne i de aktuelle forhandlinger om den grønne trepart er god.
Desværre modvirker andre offentlige planer naturgenopretningen og udløser det helt modsatte ved at placere parker med vindmøller og solcelle i sårbar natur bl.a. ved Gårdbo Sø.
Derfor foreslår borgerlisten et moratorium (et midlertidigt stop) for det videre panlægningsarbejde med de mange vindmølle- og solcelleparker.
Planen er, at Hjørring Byråd skal tage endelig stilling til 22 parker inden byrådsvalget d. 18. november.
Det duer ikke. Debatten om planerne skal have en central placering i valgkampen, så vælgerne kan tage stilling på et oplyst grundlag.
Det kan vælgerne ikke, hvis Hjørring Byråd giver endeligt grønt lys allerede i eftersommeren i år.
Derfor forslaget om et moratorium, en koordinering med den grønne trepart, en ny og mere kvalificeret offentlig debat om vindmølle- og solcelleparkerne og masser af genopretning af vores natur herunder Ingstrup Sø.