De sidste fem år har været fantastiske for kystturismen i hele Danmark. Feriehusene har været lejet ud mere end nogensinde – og hver eneste rekordsæson er året efter blevet overgået af den næste. Og det har også betydet voksende omsætning for detailhandelen, restauranter, museer og forlystelser over hele landet.
Helårs-turismen er godt på vej – og det er med til at skabe liv og aktivitet i lokalsamfund langs Danmarks kyster, hvor man ellers har været vant til at holde lukket, når sommerens højsæson er ovre. Men nu risikerer regering og Folketing at slå det hele i stykker.
Den advarsel kommer fra tidl. minister Ulla Tørnæs. Hun stiller op til sommerens valg til Europa-Parlamentet, og den tidligere undervisnings- og forskningsminister, der forlod Folketinget ved sidste valg, har selv taget initiativ til turisme-turneen, hvor hun møder repræsentanter for det lokale turistforeninger og andre dele af turisterhvervet i Danmark.
Fonden Dansk Kyst- og Naturturisme er en guldkalv
Fonden “Dansk Kyst- og Naturturisme”, der gennem de sidste ti år har bidraget til at skabe samarbejde og udvikling om projekter, der styrker turismen langs Danmarks kyster, er en af de vigtige turisme-aktører, som Ulla Tørnæs frygter bliver kvalt, mens partierne i Folketinget forhandler om støtten til dansk turisme.
– Dansk Kyst- og Naturturisme er guldkalv for den danske kystturisme. De har simpelthen formået at skabe samarbejde og sammenhæng og løfte kvaliteten på steder, hvor dansk turisme tidligere var delt op på alle mulige små aktører, som både gik i vejen for hinanden, så vi aldrig fik udvikle på det potentiale for at løfte kvaliteten og udvikle turismen i pagt med naturen og kysterne, siger Ulla Tørnæs.
Kæmpe potentiale i at løfte kvaliteten i turismen
– De har betydet utrolig meget for kystturismens succes på de ti år, de har eksisteret. Men de et først kommet i gang. Potentialet er kæmpe stort. Fordi de netop udvikler i pagt med naturen. Det handler både om at beskytte og benytte vores unikke natur. Styrke lokale særkender, sammentænke investeringer, så man både øger kvaliteten og får testet nye muligheder og potentialer af. Og alt det gør man sammen med kommuner og alle mulige andre aktører. De er så professionelle – og derfor kan man virkelig også udvikle på turismen langs hele Jyllands vestkyst – og mange andre steder, som vi aldrig før har set det, uddyber den tidligere minister.
– Og det er der virkelig brug for. For selv om turismen i Danmark har succes, så har vi stadig et stort efterslæb på investeringer i udvikling af turismen, når man sammenligner med, hvad man gør i vores nabolande, der jo er lige så sultne på succes, som vi er i Danmark. Derfor er jeg virkelig ambassadør for Dansk Kyst- og Naturturisme – og jeg advarer virkelig mine tidligere kolleger på Christiansborg mod at slå guldkalven ihjel, mens man forhandler “Frigast-udvalgets” rapport, tilføjer Ulla Tørnæs.
– Slagter man “Dansk Kyst- og Naturturisme”, bomber man virkelig den danske turisme-succes tilbage til fortiden, hvor der var langt mellem succeserne, fastslår hun.
Godt for lokalsamfund langs kysterne – og for hele Danmark
-Det er rigtig godt for de lokalsamfund, der har gavn af det – men det er også godt for hele Danmark, for det skaber en god balance i Danmark, at der er liv og aktiviteter over hele året i stedet for at købmanden og andre lukker ned efter tre måneders sommer, siger den tidligere Venstre-minister.
Men Ulla Tørnæs er også bekymret. For Folketingets partier forhandler netop nu om de skal føle anbefalingerne fra det såkaldte “Frigast-udvalg”, der har anbefalet at skære i statens støtte til turisterhvervet.
Har investeret i at understøtte turismen
-Jeg er meget optaget af, at man ikke får slået noget af alt det, der er lykkedes så godt, i stykker, hvis man begynder at skære i støtten til turisterhvervet, siger Ulla Tørnæs.
-Vi har gennem en årrække på Christiansborg arbejdet seriøst på at understøtte det danske turisterhverv med nogle gode rammebetingelser.
-Blandt andet forbedrede fradrag for de sommerhusejere, der lejer deres sommerhuse ud. Det skete blandt andet, mens jeg selv var minister.
-Samtidig har vi investeret ret stort i markedsføringen af Danmark som turistdestination i udlandet. Jeg synes faktisk, vi er lykkedes med at få rigtig meget godt ud af det. Og det må vi simpelthen ikke få slået i stykker, siger Ulla Tørnæs.
-Det betyder rigtig meget for antallet af beboere i kystnære lokalsamfund, at turismen lykkes. Det er i høj grad det, der afgør, hvor længe butikker og attraktioner og forlystelsesparker og andet kan holde åbent i løbet af året.
-Turismen skaber gode arbejdspladser og indtjening, som også leverer et solidt bidrag til den lokale velfærd. Og det betyder rigtig meget for at Danmark også kommer til at hænge sammen.
Har selv sommerhus – til korte ophold hele året
-De seneste år har jo været fyldt med rekorder på både antal overnatninger og omsætning over alt. Det er virkelig vidunderligt at komme rundt og se, hvad det danske turisterhverv er lykkedes med de seneste år.
-Jeg har selv sommerhus – og jeg bruger det så meget som muligt. Året rundt. Lige som mange flere både danske og udenlandske turister også holder både korte og lange ferier langs Danmarks kyster. Det kan jeg jo se, når jeg selv er i sommerhus. Der er flere mennesker end der var for nogle få år siden, slutter Ulla Tørnæs.
helloI like your writing very so much proportion we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL I need an expert in this space to unravel my problem May be that is you Taking a look forward to see you