Efter en periode i Tu´s liv, hvor tingene ikke var så lette, og hvor både fysikken og det mentale var udfordret, blev det klart, at et fuldtidsjob ikke længere var muligt.
Derfor kom en praktik på tale. En praktik, som skulle bruges til at vurdere, hvor mange timer om ugen, Tu kunne arbejde. Da han blev præsenteret for en plads i et køkken, var han ikke så begejstret, for det var netop i den branche, at det tidligere havde været svært. Men han var villig til at give det en chance, for ”der skulle altså ske noget”, som han selv siger.
Det blev hos Lilleheden Café og Restaurant i Hirtshals, at praktikken skulle finde sted. Et match, som begge parter var, og stadig er, glade for.
Hos Lilleheden Café og Restaurant skaber de, året rundt, en autentisk madoplevelse med lokale råvarer, og det med lokale råvarer er en fælles passion for Tu og restaurantens ejer Christoffer Dahl Ramberg. Begge holder af at tage på sanketure i naturen omkring Hirtshals. For Tu er det at bruge naturen blevet et åndehul for ham, hvor han kan slappe helt af. Efterfølgende skal han som regel lige omkring restauranten og vise det indsamlede frem – og det er ikke sjældent, at det senere får en plads i dagens menu.
Værdisættet på plads
Christoffer Dahl Ramberg har en helt klar mission med arbejdsmiljøet i virksomheden. Der skal være glæde og god stemning for alle.
”Når vi er på arbejde, omgås vi hinanden med ro og gensidig respekt. Vi lader folk være dem, de er. Det giver som regel den bedste udgave af personen”, siger han og fortsætter ”Alt for ofte kommer man til at se på, hvad folk ikke kan, men hos os har vi taget et bevidst valg om at fokusere på det, de kan. Derfor giver det også god mening for mig at have Tu ansat 2 formiddage om ugen. For ud over at bidrage med sit meget gode humør, skal man altså lede længe efter én, der kan levere samme kvalitet i udskæring af fisk”.
I virksomheden er der flere ansatte, som ikke har en arbejdsuge på 37 timer. Det gør, at Jette, som laver vagtplanen, nogle gange skal bruge lidt længere tid på at få tingene til at gå op. Det kommer dog flerfold igen i mødet med glade medarbejdere.
Tu har haft en mentor tilknyttet i en del af sin praktik. Det er en af de andre ansatte, Dorte, som fungerer som mentor for ham. Det har været en stor hjælp og tryghed for ham at vide, hun er der og Dorte har lært Tu så godt at kende, at hun kan se på ham, når der er noget, der er for hårdt. Den ”stopknap” har Tu aldrig selv kunnet finde, så at få den hjælp i hverdagen, var netop noget af det, han havde brug for.
Det er i køkkenet, at man finder Tu, når han er på arbejde. Han forbereder bl.a. fisk og grøntsager til dagens service.
Og det er lige i hans ånd at få lov til at tilberede råvarerne helt fra bunden, som man gør hos Lilleheden.
Afklaring til fleksjob
Business Hjørrings opfølgningskonsulent, Ann Pedersen, har været tilknyttet praktikken hele vejen igennem, og det sætter både Christoffer og Tu stor pris på. Det bliver mere personligt, når det er den samme person, der møder én til opfølgningssamtalerne, er de enige om. ”Vi skal ikke først til at gennemgå historikken, og når man taler om udvikling af arbejdsevne, hvordan skal man så kunne afgøre det, hvis det ikke er den samme person, der vurderer dette” siger Christoffer.
Han fortæller videre, at der i løbet af praktikken er blevet lyttet til både virksomhedens og Tu´s behov, og når der har været ting, der skulle tilpasses, så er det sket med det samme.
Efter praktikken blev Tu tilkendt fleksjob, og arbejder nu 6 timer om ugen i restauranten. Han har fundet sin plads, og har igen overskud til at være den, han er; både familiefar og køkkenmedhjælper!
Om fleksjob
- Fleksjob er til personer med varig og væsentlig nedsat arbejdsevne, som ikke kan varetage beskæftigelse på ordinære vilkår på arbejdsmarkedet.
- Der er ingen nedre grænse for antallet af ugentlige arbejdstimer i et fleksjob, og timetallet kan variere.
- Fleksjobmedarbejderen får suppleret lønnen med en ydelse fra kommunen.
- Der er ingen administration forbundet med fleksjobbet for arbejdsstedet.
Kilde: Business Hjørring.
En solstrålehistorie !