Forelagt den nye undersøgelse fra CEPOS, som vi har omtalt og linker til nedenfor, slår udvalgsformand Claus Mørkbak-Højrup fra Venstre fast, at fastholdelse af personale til til velfærdsområdet er et smertensbarn og har det allerstørste fokus for Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget hos Hjørring Kommune.
Udvalget har ifølge formanden afholdt fællesmøder med Erhvervs, – Arbejds- og Uddannelsesudvalget angående rekrutteringstiltag, som vi gerne vil sætte i værk. Her har de udvalgt 9 indsatser, som de vil arbejde videre med. Disse er Seniorpolitik, Vesterlundmodellen, Samarbejde med LandboNord om mulig rekruttering af ægtefæller i landbruget til ældreområdet, Aftale med FOA om brugen af inspirationsansættelser (15-årige til andet arbejde på ældrecentre), Opstart af 17-ugers SOSU-forløb, Rekruttering af ufaglærte i forbidnelse med brancheskifte, Trainee-forløb som vejen til formel uddannelse, Fastholdelse af SOSU-elever i regi af Ungegarantien og Sabbatårsstillinger på ældreområdet.
– Mange af disse punkter kræver flere midler, og de indgår som ønsker i den kommende budgetproces hen over sommeren og efteråret. Men der skal også arbejdes med fastholdelse. SÆH-Udvalgets studietur sidste år, som var en bustur rundt i Jylland, bragte os til kommuner, som arbejder med selvstyrende teams, altså tankerne bag Buurtzorg-modellen, og derfra har vi taget inspiration med hjem, forklarer Claus Mørkbak-Højrup.
– Konkret har vi bestilt modeller og oplæg til at skaffe og fastholde flere fastansatte og anvende færre vikarer. Desuden har vi også foretaget en politisk bestilling på en model til at reducere sygefraværet. Opsummeret kan jeg sige, at der ikke er nogle nemme løsninger for denne problemstilling, som vi deler med alle landets kommuner, tilføjer udvalgsformanden fra Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget.
– Vi skal gennem et langt sejt træk, hvor vi samler mange og forskelligartede indsatser. Der er ingen universalløsning på dette strukturelle problem med faldende arbejdsudbud i vores samfund og en løsning kræver inddragelse og samarbejde mellem kommuner, staten, KL, fagforeningerne osv. Det arbejder vi med. Vi er smerteligt bevidst om problemstillingen, slutter Claus Mørkbak-Højrup.
Har I spurgt de mennesker som har forladt faget og dem der er brændt ud med stress om hvad der kunne få dem tilbage i faget?
Nej. Der er overhovedet ikke fokus.
Vi har lige fået tudet ørerne fulde over manglende hådværkere; men fejlen er, at man istedet tager sig råd til for meget byggeri og ombyggeri.
Så det er et folkeligt valg mange offentlige ansatte hverken får en ordentlig løn eller gode arbejdsvilkår.
Når det papiret går ganske godt for Danmark, er det fordi for mange laver noget forkert, fordi deres løn er bestemt af markedet.
Man betaler ganske vist mere skat; men man skraber også bunden af arbejdsmarkedet, hvor mange simpelhen ikke kan løbe så stærkt og godt. Her kan man opgradere næsten enhver arbejdsstyrke; men det hjælper jo ikke noget, hvis de får en ussel løn som nu.
Og jo..Det er en LANDSTING. Så ret det dog eller bed os om at holde kæft.
Måske skulle man starte med at erstatte der er et yndigt land med der bor en bager.
Hvad med dårlig ledelse og kritisabelt arbejdsmiljø?
Ingen tvivl om at det desværre udløser sygefravær og opsigelse.